Wethouder Lucas Mulder: `Dan is de cirkel(zaag) rond`

Locatie houthandel Hokse in mei 2018
Foto: Google Streetview

Een mooie dag in de vorige eeuw, van dik hout zaagt men planken. Column van wethouder Lucas Mulder: `Cirkelzaag`.

Met een helder geluid vreet de vlijmscherpe zaag zich door de bomen. De geur van vers hout bepaalt de sfeer. Evenals de laag zaagsel en de pijp van de eigenaar. Bijzonder vakmanschap, van vader op zoon doorgegeven. In de open loodsen ligt het hout te drogen. Voor de wijde regio wordt maatwerk geleverd. Ook fors aan de maat, geschikt voor bijzondere constructies.

De cirkelzaag is gestopt, houtzagerij Hokse aan de Streek zal veranderen. Waar voorheen bedrijvigheid was worden nu woningen gebouwd. Wellicht met een knipoog naar het verleden, net als Ons Belang. De oude melkfabrieken langs de Streek zijn door de Historische vereniging prachtig in beeld gebracht. Ook de houtnijverheid hoort bij onze cultuur, goed om dat nog tastbaarder te maken.

Op andere plaatsen gaat de zaag volop door. Staphorster ondernemers hebben naam en faam in de houtbranche.  Zagerijen, rondhout, meubels voor binnen en buiten, trappen, en bouwmaterialen. Het zijn grote spelers in de regio, het is wereldwijde handel.

Het blijkt dat hout als bouwstof nog veel belangrijker wordt. We willen naar een circulaire economie, zonder afval. Grondstoffen die niet uitgeput raken en producten die opnieuw zijn te gebruiken als grondstof. Hout groeit, en deze natuurlijke bron zorgt voor minder CO2. Dus bomen planten.

Onderzoeken tonen wederom aan dat houtbouw circulair is en snel. Niets nieuws onder de zon. Er zullen meer gebouwen van hout gemaakt worden, kant en klaar uit de fabriek. Ook met gebruikt hout. Sloophout niet verbranden maar demonteren, bewerken en opnieuw gebruiken. Dan is de cirkel(zaag) rond.

Een mooie uitdaging voor onze ondernemers. Wie de klomp past trekke hem aan.

Lees ook: Wethouder Alwin Mussche: `Vrijheid die veel heeft gekost`

https://twitter.com/Lucas_Mulder/status/1254703135634980866

https://twitter.com/Lucas_Mulder/status/1254669069837533184

https://twitter.com/Lucas_Mulder/status/1249937917621002240