Wethouder Alwin Mussche: `Vrijheid die veel heeft gekost`

Foto: Gemeente Staphorst

“In deze weken vieren we 75 jaar vrijheid en herdenken we de oorlogsslachtoffers”. Column ‘Vrijheid’ van Wethouder Alwin Mussche:

Op 14 april 1945 werd de gemeente Staphorst bevrijd. Daarom wapperde vorige week op veel plekken onze Nederlandse vlag. Ook werd in veel straten het Wilhelmus gezongen. Binnenkort vlaggen we opnieuw om onze nationale bevrijding te vieren. Het is belangrijk dat we elk jaar onze vrijheid vieren. Want vrijheid is nooit vanzelfsprekend.

Het is een vrijheid die veel heeft gekost. Ook in onze gemeente. Er zijn mensen die in de oorlogsjaren droomden en vochten voor vrijheid, maar het nooit hebben kunnen vieren. Dat gold bijvoorbeeld voor Kees de Roos en Yves Loichot. Op 8 april 1945, een week voor de bevrijding, werden zij aan Dekkersweg dodelijk getroffen. In de laatste editie van ’t Olde Stapperst, het blad van onze historische vereniging, wordt deze gebeurtenis beschreven.

Maar er zijn meer offers gebracht. Dan denk ik aan de razzia in 1944 waarbij twintig mannen werden opgepakt. Ze kwamen in concentratiekamp Neuengamme terecht. Geen van hen keerde terug. En zo kunnen we – helaas – nog wel even doorgaan. Zoals het fusilleren van verzetsmensen aan de Zuidweg en bemanningsleden van vliegtuigen die werden neergehaald.

Het is belangrijk dat we deze verhalen kennen en doorgeven. Want zonder deze grote offers en het vele verdriet, zouden wij nu geen vrijheid kunnen vieren.

Lees ook: Wethouder Lucas Mulder: `We zijn drastisch stilgezet`

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen