Wethouder Alwin Mussche: `Een warme samenleving`

Foto: Wikimedia - Japleenpasricha

“Begin januari was ik in Berlijn. Een stad die dertig jaar geleden door een muur gespleten werd in oost en west. Mensen die beperkt werden in hun vrijheid. Familie en vrienden aan de andere kant van de muur kon je niet bezoeken. Alleen de vogels vlogen van Oost naar West Berlijn (en werden niet teruggefloten ….). Het voelde voor mij onwerkelijk”.

Vervolg column van wethouder Alwin Mussche: Wij worden nu ook beperkt in onze vrijheid. Afspraken die niet door gaan en werkzaamheden stoppen ineens. Kinderen gaan niet naar school. Jongeren kunnen niet naar de voetbaltraining. Opa’s en oma’s krijgen even geen bezoek. Kerken sluiten hun deuren. Allemaal ingrijpende inperkingen van onze vrijheid door het coronavirus.

En tóch is er een groot verschil met het Berlijn van dertig jaar geleden. Wij leven niet in een koude oorlog, maar in een warme samenleving. Dat blijkt wel uit de geweldige initiatieven die ontstaan. Zo werd op Facebook spontaan een groep opgericht waar veel mensen hun hulp aanbieden. Van mensen in de zorg die zich aanbieden tot studenten die briefjes in de brievenbus stoppen waarmee ze hun hulp aanbieden. Veel mensen staan klaar om er voor de ander te zijn. Hartverwarmend.

Een deel van de muur staat nog in Berlijn. Op dit monument van een kilometer staat de volgende zin: “Veel kleine mensen, die in veel kleine plaatsen, veel kleine dingen doen, kunnen het gezicht van de wereld veranderen.” Kortom: of u nu een kaartje stuurt naar onze ouderen, boodschappen doet voor uw buurman of applaudisseert voor onze zorgmedewerkers: u verandert daarmee het gezicht van de wereld!

Lees ook: Wethouder Alwin Mussche: `Veiligheid maak je samen!`

https://twitter.com/hugodejonge/status/1241680842608594944

https://twitter.com/alwinmussche/status/1236344793887838210