Wethouder Alwin Mussche: `Veiligheid maak je samen!`

Foto: Gemeente Staphorst

Elke dag zie je ze in onze dorpen: de gele en oranje reflecterende hesjes. Van groepen kinderen die naar school fietsen tot mensen die ’s avonds even een wandeling maken. Allemaal bedoeld om goed zichtbaar te zijn in het verkeer en te zorgen voor je eigen veiligheid, zo schrijft wethouder Alwin Mussche.

Dat geldt ook voor de verkeersbrigadiers die dagelijks op verschillende punten in de gemeente staan wanneer de scholen beginnen en sluiten. Sommige scholen hebben een pool van meer dan 100 vrijwilligers waar ze een beroep op doen. Geweldig dat zoveel mensen zich inzetten voor een veilige oversteek van kinderen.

Een paar keer per jaar zitten we als gemeente om tafel met de verkeersouders van onze tien basisscholen. Ook de politie en de lokale afdeling van Veilig Verkeer Nederland (VVN) zijn daarbij aangesloten. We bespreken dan de mogelijkheden die we hebben om met elkaar de verkeersveiligheid te bevorderen voor kinderen. Van fietscontroles en verkeersexamens tot het laten verrichten van snelheidsmetingen door kinderen.

Een van de acties die onlangs weer heeft plaatsgevonden, is dat we met een aantal loonwerkers kinderen kennis laten maken met grote landbouwvoertuigen. De kinderen krijgen uitleg waar ze alert op moeten zijn. Het is heel goed kinderen – voor volwassenen ook trouwens – te laten zien wat iemand nu ziet die op zo’n groot voertuig rijdt. Hoe groot is eigenlijk die beruchte ‘dode hoek’ en waar zit dat dan? Dit ervaren, maakt meer bewust waar ze op moeten letten en hoe ze zichzelf dus zichtbaar moeten maken.

Zo proberen veel mensen met elkaar te zorgen voor een zo veilig mogelijke omgeving. Zie jij mij, zie ik jou? Let jij op mij, dan let ik op jou! Veiligheid maak je samen.

Lees ook: Wethouder Lucas Mulder schrijft over: `Kleiner wonen`

https://twitter.com/alwinmussche/status/1236344793887838210