Theo Segers: `Aangrijpend. Adembenemend. Aandoenlijk.`

Foto: Gemeente Staphorst

`Over lijden`; column burgemeester Segers: “Op 10 mei blies mijn zwager, Rinus van der Maas, zijn laatste adem uit. Hij werd 59 jaar. Het laatste halfjaar van zijn leven – waarin hij streed tegen een slopende ziekte – liep ik op zijn verzoek intensief met hem mee. Aangrijpend. Adembenemend. Aandoenlijk.

Zijn vrouw en drie volwassen kinderen, inclusief aanhang, blijven achter. En Rinus? Rinus is over zijn lijden heen. Hij is, zoals de familie het verwoordt, thuis, bij zijn hemelse Vader. Een vriend verwoordde het zo: “Rinus is bevorderd tot hemelse heerlijkheid”. Hij is over het lijden heen. En dat zeggen is heel bijzonder. Als er bij overlijden woorden van hoop zijn, als er perspectief is, dan maakt je dat dankbaar. Het verwondert.

Natuurlijk weet ik dat een ieder dat op zijn eigen wijze ervaart, gelooft en beleeft. Dat erken ik en dat wil ik ook graag respecteren. We maken allemaal mee dat het leven eindigt en dat we, vroeg of laat, afscheid moeten nemen. We bereiden ons op van alles voor, in deze tijd bijvoorbeeld op de vakantie van aankomende zomer. Vanuit de persoonlijke ervaring roep ik u op om ook over bovenstaande na te denken”.

Lees ook: Burgemeester: `Aanspreken, Aanvaarden en Aandacht`