Torenuurwerk steeds stilzwijgend jaar langer in Groningen

Foto: Gemeente Staphorst

Sinds 1989 heeft het Klokkengieterijmuseum Heiligerlee een torenuurwerk van de gemeente Staphorst in bruikleen. Op 19 maart 2019 heeft het college naar aanleiding van raadsvragen besloten om de bruikleen officieel voort te zetten en de bruikleenovereenkomst te vernieuwen.

Het gaat om het oude uurwerk uit de toren van de Staphorster dorpskerk. Het is gemaakt in 1930 en heeft dienst gedaan tot de verhoging van de kerktoren, bij de uitbreiding van het kerkgebouw in 1989/1990. Het is toen in bruikleen gegeven aan het Klokkengieterijmuseum in Heiligerlee, oorspronkelijk voor een periode van 3 jaar. De burgerlijke gemeente Staphorst is eigenaar van dit uurwerk. Inmiddels zijn deze 3 jaren al bijna 30 jaren geworden.

In 2007 deed toenmalig PvdA-raadslid Henk Messchendorp een vergeefse poging om het uurwerk, dat twee meter hoog en anderhalve meter breed is, terug te halen naar de gemeente. Als het aan hem lag kreeg het ouderwetse stukje techniek een plaatsje in de patio van het gemeentehuis, zodat mensen het kunnen zien. Messchendorp duikelde daarbij het oude bijkans vergeten bruikleencontract uit 1989 op. Men leek niet meer van het bestaan af te weten. Destijds is door het college aangegeven dat er een nieuwe overeenkomst zou worden afgesloten met het museum.

Na bijna 12 jaar heeft CU-raadslid Meilof Troost het uitgeleende tijdsmechanisme tijdens de raadsvergadering van dinsdagavond 19 maart 2019 opnieuw onder de aandacht gebracht. De CU-fractie werd door de Historische Vereniging Staphorst gevraagd om hier eens naar te informeren, omdat er bij deze vereniging een vermoeden bestond dat dit niet was geregeld (voorzitter Henk Koobs is oud-fractievoorzitter van de CU). Dat vermoeden bleek gegrond, er was nog steeds geen nieuwe overeenkomst afgesloten met het klokkengieterijmuseum.

De vernieuwde bruikleenovereenkomst is inmiddels door beide partijen ondertekend en wordt voortgezet voor een periode van 12 maanden, waarna deze telkens voor dezelfde periode stilzwijgend verlengd wordt. Het torenuurwerk verkeert in een uitstekende staat. Het uurwerk heeft een belangrijke plaats in de collectie van het museum en het wordt door deskundigen onderhouden. Het museum wil het torenuurwerk graag in bruikleen houden.

Lees ook: Testen klank, afwerking en afvoer van luidklok `Maria` (video)