Ontbijt in het gemeentehuis samen met de burgemeester

Begeleid door meester Hofman en juf Kuijt ging groep 6a van de Koning Willem-Alexanderschool uit Staphorst samen met burgemeester Segers ontbijten in het gemeentehuis.

Bovengekomen kregen ze meteen een handdruk van de burgervader. De kinderen hadden een presentje meegebracht. Hij werd verrast met een gevlochten armbandje van zogeheten paracords, de rage van dit moment. Een cadeautje bij allerlei artikelen in een plaatselijke supermarkt. Deze was gemaakt van twee kleuren koord; geel en blauw. De kleuren van het gemeentewapen. “Ik vind hem wel stoer staan, ik houd hem gewoon vandaag om”, meldde burgemeester Segers spontaan.

Twee gemeentebodes hadden de tafels toegericht. “Kinderen zijn volop in ontwikkeling en daarom is een gezonde start van de dag juist voor jullie zo belangrijk” aldus de burgemeester tijdens zijn welkomstwoord. De burgemeester heeft vroeger heel veel op het land gewerkt (zijn vader was bloembollenkweker, red.). Zijn vader zei altijd: “Je moet eerst goed eten, dan kun je hard werken”. “Dat is op school ook zo”.

Ook de omstandigheden in huis kunnen er voor zorgen dat er voor schooltijd niet gegeten wordt. Sommigen zijn zo arm. Of wanneer vader en moeder ruzie hebben. Er zijn steden waarin de scholen daarom zorgen voor maaltijden voor de kinderen. Die zeggen dan: ‘Laten wij maar eten koken voor de kinderen’, en dat in Nederland… Hij riep de kinderen op tot dankbaarheid voor hun leefomstandigheden.

Wethouder Mulder kwam al snel ook even kijken, dat had hij aan zijn buurjongentje beloofd. Het trof dat Ruben Slager juist naast de burgemeester zat. Daar werd even een foto van gemaakt voor het thuisfront. De burgemeester wisselde ondertussen een paar keer van plaats. Aan de goed gevulde ontbijttafel maakten de kinderen en de burgemeester nader kennis. De verse bolletjes en boterhammen werden met smaak genuttigd. Ondertussen werd warme koffie en thee inschonken.

Ter afsluiting las Segers een paar verzen uit Psalm 91: “Die in de schuilplaats van de Allerhoogsten is gezeten, die zal vernachten (overnachten) in de schaduw van de Almachtige. Ik zal tot den HEERE zeggen: Mijn Toevlucht, mijn Burcht, mijn God, op Welken ik vertrouw! Want Hij zal u redden van den strik van de vogelvanger, van de zeer verderfelijke pestilentie. Hij zal u dekken met Zijn vlerken, en onder Zijn vleugels zal je betrouwen; Zijn waarheid is een rondas en beukelaar”.

Hij las voor uit de grote Bijbel die in de raadzaal voorhanden is. Na een korte toelichting op het gelezene ging hij voor in dankgebed (meester Hofman deed het openingsgebed). Na de maaltijd nodigde hij de leerlingen uit in diezelfde raadszaal en gaf uitleg hoe het er daar aan toegaat. Hij nodigde ze uit om vanavond of een andere keer eens te komen kijken en luisteren. De geluids- en videoapparatuur was en bleef uitgeschakeld. Hierna keken ze nog even om het hoekje van de collegekamer. Gemeentesecretaris Rossen was daar al aan het werk.

De kinderen kregen allemaal een blauwe pen van de gemeente en een paperclip in de vorm van het gemeentelogo in de ‘nieuwe’ huisstijl. In totaal doen dit jaar 275 burgemeesters in het hele land mee aan dit Burgemeestersontbijt. Dat zijn er meer dan ooit. Het jaarlijkse Burgemeestersontbijt is onderdeel van het Nationaal Schoolontbijt, waarbij een half miljoen kinderen een week lang samen gezond ontbijten. Ongeveer 2.500 basisscholen doen hier aan mee.

Lees ook: