Inzameling pmd zeer succesvol, kwaliteit kan nóg beter

Foto: Gemeente Staphorst

Sinds ROVA en de gemeente de inzameling van plastic verpakkingen hebben uitgebreid met metalen verpakkingen en drankenkartons is het percentage afval dat wordt gescheiden, fors gestegen.

Het doel is om uiteindelijk alle materialen die herbruikbaar of recyclebaar zijn uit het restafval te krijgen. De gescheiden inzameling van plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankenkartons (pmd) is hier een goed voorbeeld van.

Ondanks de positieve resultaten, kan de kwaliteit van het ingezamelde pmd beter. De sorteerinstallatie waar het pmd wordt aangeleverd is ingericht op verpakkingen. Gebruiksvoorwerpen, zoals tuinslangen, speelgoed en dekzeilen, verstoren het sorteerproces. Ook verpakkingen die niet helemaal leeg zijn kunnen storingen aan de sorteerinstallatie veroorzaken.

Stel jezelf bij het scheiden van plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankenkartons altijd de vraag: is mijn afval een verpakking van plastic of metaal of een drankenkarton? Is het antwoord op deze vraag ja, dan hoort het bij pmd en anders niet! Voor een uitgebreide lijst met wat er wel en niet bij het pmd-afval hoort is te vinden op www.rova.nl/pmd.

Lees ook: