Wijkraad Staphorst-Noord viert 10 jarig jubileum met diverse acties

A.E.D. bij Boer Staphorst
Foto: Stichting A.E.D. Staphorst

Op 5 juni van dit jaar is het exact 10 jaar geleden dat Wijkraad Staphorst-Noord werd opgericht. Dit op initiatief van de gemeente om meer binding te krijgen tussen burger en gemeente.

De start van de wijkraad was stroef, maar na 10 jaar kunnen we rustig stellen dat de wijkraad een duidelijke functie in Noord heeft gekregen en eigenlijk niet meer weg te denken is uit de wijk. Ter viering van het 10-jarig bestaan is besloten dat de wijkraad de wijk een cadeau aan wil bieden. Tijdens de laatste jaarvergadering bleek dat Noord de wijk in de gemeente Staphorst is waar de minste AED’s buiten hangen. Daarom heeft de wijkraad besloten één of meerdere AED-kasten aan te bieden aan ‘hun’ wijk.

Huis-aan-huis collecte
In week 22, van 26 tot 30 mei, zullen wij in Noord een huis-aan-huis collecte houden om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor zoveel mogelijk kasten. Elke euro is welkom en iedereen die € 5,- of meer geeft ontvangt van de verschillende winkels in Noord als bedankje een boekje vol waardebonnen. Aan onze relaties en de bedrijven in Noord zal ook een bijdrage worden gevraagd.

Jubileumpuzzeltocht
Op zaterdag 20 juni zal er een jubileumpuzzeltocht worden gehouden in Noord voor de inwoners van Noord. Hierbij zijn leuke prijzen te winnen, zoals waardebonnen van de middenstand in Noord.
De puzzeltocht start tussen 13:30 en 14:00.  U kunt zich aanmelden onder vemelding van uw naam, adres en aantal deelnemers via [email protected]. Na afloop is de prijsuitreiking en zal de overhandiging plaatsvinden van de AED-kasten. Start en prijsuitreiking is bij Kinderboerderij Samenzó aan de Admiraal van Nesstraat.

Kosten en plaatsen
Zo’n kast kost ongeveer € 1000,- De plaatsen waar de kasten zullen worden geplaatst zullen in overleg met de stichting AED Staphorst worden bepaald en zijn uiteraard afhankelijk van de plekken waar ze nu al binnen hangen. De kasten zullen op 20 juni worden overhandigd aan de wijk en zo spoedig mogelijk daarna definitief worden geplaatst. Om dit cadeau financieel mogelijk te maken zullen wij de bewoners van Noord, de bedrijven in Noord en onze relaties benaderen voor een financiële bijdrage.

Waarom een AED?
Er zijn wel AED’s in Noord aanwezig, maar die hangen allemaal ergens binnen in een gebouw. Het kan dus maar zo gebeuren dat, ingeval van acute nood als elke seconde telt, er een AED nodig is, hij achter gesloten deuren hangt. Er zijn echter kasten verkrijgbaar waar een dergelijke AED ingehangen kan worden, die buiten het gebouw wordt geplaatst. Iemand die daartoe bevoegd is kan deze openen en kan en dus ten allen tijde hulp bieden aan een slachtoffer. En zo’n kast, liefst meer dan één, willen wij als wijkraad de wijk cadeau geven met ons 10-jarig bestaan.

Wat is een AED eigenlijk precies?
Een AED is een Automatische Externe Defibrillator. Dat is het apparaat waarmee getracht wordt een mensenleven te redden bij een hartaanval of hartstilstand. In Nederland krijgt jaarlijks 1 op de 1000 inwoners een circulatiestilstand, ook wel hartstilstand genoemd. Dat betekent ongeveer 300 slachtoffers per week. In bijna 80% overkomt een slachtoffer dit in een thuissituatie. Deze slachtoffers hebben een kans dit te overleven indien er binnen 6 minuten een reanimatie gestart wordt. De kans op overleven wordt nog groter wanneer er tijdens die reanimatie gedefibrilleerd wordt d.m.v. een AED. (Automatische Externe Defibrillator).

article
1617
Wijkraad-Staphorst-Noord bijna 10 jaar
Op 5 juni van dit jaar is het exact 10 jaar geleden dat Wijkraad Staphorst-Noord
https://staphorst.nieuws.nl/gemeente/1617/wijkraad-staphorst-noord-viert-10-jarig-jubileum-met-diverse-acties/
2015-05-14T15:32:32+01:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/315/2015/05/aed-bij-boer-staphorst-e1431608492462.png
aedstaphorst, wijkraad
Gemeente