`Uren, dagen, maanden, jaren` met Harm Hoeve in Hasselt

Op zaterdag 9 januari 2016 gaf organist Harm Hoeve uit Rouveen zijn traditionele nieuwjaarsconcert op het orgel van de Grote Kerk in Hasselt. Er kwamen weer veel mensen op af.

Het concert werd geopend met een koraalbewerking van Feike Asma over “Op bergen en in dalen” en beëindigd met een koraalbewerking van Harm Hoeve. Een improvisatie, over ter plekke op te geven liederen door het publiek, was ook in het programma opgenomen: Het Israëlische volkslied, Psalm 56 en een lied over Jezus.

Bij dit concert waren videoschermen in de kerk geplaatst waarop de verrichtingen van organist en registranten te volgen waren. Het orgel van de Grote Kerk in Hasselt behoort tot de mooiste orgels van Nederland. De klank is zeer divers; enerzijds lieflijk, anderzijds imponerend in volume. De goede akoestiek van de kerkruimte geeft de klank een kathedrale allure. Het programma was samengesteld uit verzoeknummers die van te voren ingediend zijn. De te spelen stukken waren zo gekozen dat het concert toegankelijk was voor een breed publiek.

Het streven van Harm Hoeve is om met deze concerten zoveel mogelijk mensen in contact te brengen met de prachtige klanken van het orgel. Op de nieuwjaarsconcerten worden ook werken gespeeld die niet origineel voor orgel geschreven zijn, maar door Harm Hoeve speciaal voor deze gelegenheid gearrangeerd worden. Dit jaar kunt u luisteren naar de lichtvoetige Annen-polka van Strauβ en de beroemde canon van Pachelbel. Onder de titel “Vive la France” worden variaties gespeeld over het Franse volkslied en de musical Les Misérables. Uit de orgelliteratuur wordt de bekende Fuga-fanfare van Lemmens gespeeld.

Programma
Uit vele verzoeken had Harm Hoeve een breed programma samengesteld. Het concert wordt geopend en besloten met samenzang. Het programma voor aanstaande zaterdag:

 1. Fantasie over “Op bergen en in dalen” met aansluitend samenzang – Feike Asma
 2. Canon in D – Johann Pachelbel
 3. Compilatie “Breng dank” – Harm Hoeve
  a. Breng dank aan de Eeuwige
  b. Machtig God, sterke Rots
 4. Annen-Polka – Johann Strauβ jr.
 5. Variaties over “Uren, dagen, maanden, jaren” met aansluitend samenzang – Klaas Jan Mulder
 6. ”Vive la France” – Claude Balbastre [en] Claude-Michel Schönberg
  a. Marche des Marseillois
  b. L ‘air Ça ira
  c. Do you hear the people sing (uit “Les Misérables”)
 7. Improvisatie op verzoek
 8. ‘Leerling-leraar’
  a. Prière et Berceuse – Alexandre Guilmant
  b. Fuga-Fanfare – Jacques Nicolas Lemmens
 9. Compilatie “Breng dank” – Harm Hoeve
  a. Blijf mij nabij, wanneer het duister daalt
  b. Zie ons wachten aan de stromen met aansluitend samenzang.

Lees ook: