Derde cd voor `De Leerkamer` door Mulder en Koppelman

Interieur Maartenskerk in Tiel met zicht op het orgel
Foto: Wikimedia

Musici Roelof Mulder uit Staphorst en Leon Koppelman uit Vriezenveen hebben een derde cd gemaakt, waarvan de opbrengst ten goede komt aan het verenigingsgebouw van de Hersteld Hervormde kerk in Staphorst.

Gebouw De Leerkamer opende vorig jaar september haar deuren. Het onderkomen was hard nodig, want de kerk groeide uit haar jasje.

Deze maand presenteren Koppelman en Mulder een derde geluidsdrager voor dit doel. Het is een deel twee van een instrumentale psalmen-cd. Het eerste deel bracht maar liefst 15.000 euro op voor de Leerkamer. Deze plaat namen Mulder en Koppelman op in de Martinikerk in Bolsward. Mulder bespeelde het orgel, Koppelman de panfluit.

De muzikanten kregen regelmatig de vraag of er een deel twee zou komen. Deel twee nam het duo op in de Maartenskerk in Tiel. Evenals bij deel 1 zijn ook op deze plaat psalmbewerkingen te horen. Ook is de bovenstem verweven in de diverse bewerkingen en de koralen. Leon Koppelman bespeelde de panfluit en de harp.

Het muzikale duo koos bewust voor de kerk in Tiel. Het orgel is beroemd vanwege de warme, ronde klank en bovendien is de ruimte geschikt voor harp en panfluit. “De inhoud van de psalmen staat centraal. Zo komen de verschillende karakters van de psalmen tot uiting in de muziek, zoals bijvoorbeeld de angst en bezorgdheid in psalm 141: ‘k Roep, HEER’, in angst tot U gevloden en is Psalm 105 juichend vertolkt: Looft, looft, verheugd, den HEER’ der heren”, zeggen Koppelman en Mulder. De opbrengst van deze geluidsdrager is ook bestemd voor De Leerkamer van de Hersteld Hervormde kerk in Staphorst. De prijs is 15 euro per stuk.

Mulder en Koppelman namen in totaal al drie cd’s op, waarvan de opbrengst ten goede komt aan De Leerkamer. De eerste plaat betreft de opname van een psalmenzangavond in de Grote Kerk in Hasselt. Deze cd was ook een groot succes en bracht ruim 14.000 euro op voor het nieuwe verenigingsgebouw.

Kerkelijk centrum de Leerkamer aan de Kerklaan in Staphorst opende vorig jaar september de deuren. De begroting bedroeg 2 miljoen euro. De kerkelijke gemeente kon gebruik maken van tientallen vrijwilligers die de handen uit de mouwen staken. Ook werden er veel acties gehouden om geld in te zamelen voor de bouw. Toch kan de kerk nog altijd gelden gebruiken voor De Leerkamer, vandaar ook het maken en het verkopen van de cd’s van Mulder en Koppelman.

Gebouw De Leerkamer heeft tien zalen op de begane grond, twee zalen en een gemeenschapsruimte boven. De oppervlakte is 1.500 vierkante meter. De nieuwbouw was hard nodig, want de grootste hersteld hervormde gemeente van Nederland kampte met ruimtegebrek. Naast het verenigingsgebouw bouwde de kerkelijke gemeente ook een nieuwe woning aan de Kerklaan.

Cd op voorhand al bestellen? [email protected] Of telefonisch: 0522-474256; Mobiel: 06-12610628; Kosten deel 2: €15,00 per stuk. Kosten deel 1: €10,00 in combinatie met aanschaf van deel 2. Bezorgen: wordt eind december gratis thuis bezorgd.

Lees ook: