Jenny Bos uit Rouveen wint Staphorster Bijbelquiz

Bijbelquiz in de grote zaal van de Vijverhoeve
Foto: Eelco Kuiken

Welke naam wordt in de Bijbel als eerste genoemd, Adam of Eva? Een instinker, het is namelijk Eva. Het was een van de dertig vragen die maandagavond in de Vijverhoeve op de Lichtmis werden gesteld tijdens de Staphorster Bijbelquiz. De vijfde keer, een lustrumeditie dus, georganiseerd door de plaatselijke NBG-werkgroep.

Leuke vragen, instinkers, feiten over het meest verkochte boek ter wereld. Overal in Nederland houden plaatselijke werkgroepen rond deze tijd een quiz over Gods Woord. Die zijn enorm populair. In Staphorst is dit ook een traditie. Maandagavond zwoegt een zaal van zo’n honderd deelnemers op feiten uit de Schrift. Dertig vragen. Aan het begin en aan het eind is er gebed. Het is een leuke avond, maar het geloof staat wel centraal.

Hoeveel ‘mensparen’ zaten er op de Ark van Noach? Werd Johannes de Doper gedood op de verjaardag van koning Herodes? Was Hadassa de pleegdochter van Mordechai? Wie was de eerste mens die op een harp of een fluit speelde? Zo gaat het maar door. Dertig vragen lang. Voorheen waren er overigens veertig vragen.

Peter Westrate en Roel Harink presenteren de avond. Om en om stellen ze tien vragen. De groepen of individuele spelers kijken alles zelf na. Vals spelen is er uiteraard niet bij.

Jenny Bos uit Rouveen heeft alles goed. Ze is de Bijbelkenner van de avond. De groep waar in ze speelt, wint ook het goud bij de groepen, maar wel na een tiebreak die gespeeld wordt tegen de heren van Bijbelstudievereniging Gideon B. Jacolien Bloemert, Annemarij de Jong, Carolien de Jong, Annigje van der Sluis, Jenny Bos, Wilhelm Töller en Hetty Bisschop gloriëren. Op een enkele miskleun na hebben ze alles goed. “Daar gaat het natuurlijk niet om, maar winnen is wel leuk.”

bijbelquiz1

EKbijbelquiz2

Lees ook:

 

Dossier: