Vandaag is het ook in Staphorst Open Monumentendag

Aalstal in de Reest achter Hervormde kerk IJhorst
Foto: Harm Brand

Vandaag is Open Monumentendag. Op deze dag zijn langs de Streek verschillende monumentale panden opengesteld. Van enkele monumenten is de restauratie nog niet afgerond; de eigenaren zijn meestal bereid uitleg te geven hoe ze de restauratie doen of gedaan hebben.

Een lijst van opengestelde objecten:

Staphorst

Familie Stegeman, Gemeenteweg 144
Goed gerestaureerde boerderij, tijdens de restauratie heeft men een inspanning geleverd om het pand een status te geven van Energie Neutraal. Op deze locatie zijn ontwerpers en installateurs en andere betrokkenen aanwezig voor informatie en uitleg. Hier was tevens de opening van de Monumentendag in de gemeente Staphorst.

’t Koetshuus, Gemeenteweg 83a
In ‘t Koetshuus kunt u de sfeer proeven van het onderwijs van voor en vlak na de Tweede Wereldoorlog. Tevens draait daar een film met unieke beelden.

Museum Staphorst, Gemeenteweg 67
In en om het Museum zijn diverse activiteiten. Tevens is er een deel van de prachtige, unieke schilderijen te bewonderen van de Staphorster schilderes Stien Eelsingh.

Familie Visscher, Oude Rijksweg 43
In het voorhuis van deze boerderij is de restauratie bijna afgerond. Het geheel is vakkundig en goed doordacht gerestaureerd. Deze boerderij heeft aan de buitenkant veel van haar oorspronkelijke karakter behouden. Doordat het pand niet dicht aan de Oude Rijksweg ligt is de aanblik van het pand bijzonder.

Familie Hooikammer, Oude Rijksweg 201
Deze locatie heeft vele jaren een aanblik gegeven van vervallen huizen welke gecombineerd ging met een hedendaags bedrijfspand. Een geheel nieuwe woonboerderij zal op deze locatie gerealiseerd worden. Hiervan is in de ruwbouw fase al veel van te bewonderen.

Rouveen

Familie De Haan, Oude Rijksweg 246a
Het achterhuis is in zijn geheel fraai omgebouwd tot woonfunctie. Rondom het achterhuis en de omgeving is nog veel van vergaande boeren glorie waar te nemen.

Familie Zantingh, Oude Rijksweg 264
Het voorhuis van de kleine boerderij is een aantal jaren geleden gerestaureerd in opdracht van de Stichting Hendrick de Keyser. Het geheel ziet eruit als in de tijd van voor en vlak na de Tweede Wereld Oorlog.

Familie Slager, Oude Rijksweg 381a
Gerestaureerd achterhuis in de afbouwfase. De buitengevel van het achterhuis zijn voor een deel uitgevoerd met gepotdekselde planken. De gehele boerderij heeft een nieuwe jonge bewoners en daarmee is de woonfunctie gewaarborgd.

Familie Smit, Oude Rijksweg 691 a1
Fraai gerestaureerd achterhuis met een goede woonfunctie. Het dak is met riet gedekt en voor een klein deel voorzien van dakpannen. Deze boerderij is in zijn geheel verbouwd tot woonfunctie en is bijzonder want oma woont in het voorhuis en de kleinkinderen in het achterhuis.

IJhorst

Nederlands Hervormde Kerk Kerkweg 10
Achter de kerk een ‘aalstal‘ in het riviertje De Reest te bezichtigen.

Lees ook: