Mensen komen samen in De Buurtstee in Rouveen

Foto: Eelco Kuiken

De Buurtstee bestaat nu een jaar of twee in Rouveen. Medio vorig jaar verhuisde de voorziening van Stichting Welzijn Staphorst naar het gebouw van Mathil, waar ook de bieb en de kinderopvang in gevestigd zijn. Oud en jong komen elkaar fysiek tegen. Dat werkt goed. Koffie en koek kosten een habbekrats.

Alida de Rooy (79) verhuisde vorig jaar van Diemen naar haar dochter in Rouveen. De overgang wordt verzacht door haar bezoeken aan De Buurtstee, waar senioren samenkomen om elkaar te ontmoeten. „We hebben veel om over te praten.” “Je hoort altijd: oude bomen moet je niet verplaatsen, maar dankzij dit initiatief voel ik mij goed in Rouveen”, zegt Alida met Amsterdamse tongval. „Het dialect moet je nog leren.” De tafel lacht.

Op deze donderdag zit de ruimte bomvol. Zo’n twintig bezoekers en een handjevol vrijwilligers bemensen de ruimte. Er wordt gekletst, gepuzzeld, sommige dames breien. Er is koffie, koek en bovenal aanspraak. In Staphorst wordt dit in het Dienstencentrum gedaan en in IJhorst in De Poele. Allemaal hetzelfde doel: zoek elkaar op, klets en heb het gezellig. Ook buiten deze bijeenkomsten om zoeken mensen elkaar op. „Niets werkt beter tegen eenzaamheid dan elkaar te ontmoeten. Wij bieden de mogelijkheid”, zegt Geertrui.

Jan Koobs (75) is weduwnaar. Hij heeft een vrij breed sociaal netwerk, maar toch komt hij op de donderdagochtend naar De Buurtstee. „Je spreekt nog eens iemand. Veel mensen ken ik wel”, zegt Koobs. Zijn zwager Engbert Dunninnk (81) zit naast hem. „Nog niet zolang geleden verhuisde hij naar De Seringenhof in Rouveen. „Hier zie ik nog eens andere gezichten.”

Een heel aantal vrijwilligsters verleent hand- en spandiensten. Een van hen is Nel van Leeuwen (66) uit Staphorst. „Ik ben al lang weduwe en voor mij werkt het twee kanten op. Ik vind het leuk om hier te zijn, want soms voel ik mij alleen en voor de mensen is fijn dat ik er ben. Ik kom ook wel bij de bezoekers thuis. Dit werkt echt. Ik ben hier bijna elke dag.” Lijsje Brinkman (58) is ook vrijwilligster. „Ik vind het heerlijk om te zien, te helpen, te kletsen. Dit is een meerwaarde voor iedereen.”

Elke dag is De Buurtstee open van half negen tot een uur of half drie. Woensdag en vrijdag zelfs de hele dag. Af en toe wordt er gekookt. Donderdag is het koffieochtend, dat is de drukste dag. Het doel: contacten opdoen. „Dat werkt heel goed. Het is hier gezellig”, zegt Geertrui Balkenende van SWS. „Mensen kunnen hier zichzelf zijn.”

De Buurtstee en de initiatieven in IJhorst en Staphorst trekken veel senioren en dat is ook logisch, maar iedereen vanaf 24 jaar is welkom. „Jong en oud zijn welkom. Af en toe zie ik een jonger iemand en dat is heel leuk. Als je jong bent en je hebt even niks te doen, kom dan hier naartoe en klets even een uurtje met de bezoekers”, zegt Geertrui.

Rina Dunnink (61) is geen 24, maar toch een van de jongste bezoeksters. „Ik woon om de hoek. Het is gewoon gezellig om met de mensen te kletsen.”

Lees ook: ANWB AutoMaatje `taxibedrijf` feestelijk van start (video)