Jannie Bloemert wint de Skriefpries 2019 op dialectavond

Foto: Museum Staphorst

Een volle zaal in Museum Staphorst en tien mooie verhalen die door de schrijvers en schrijfsters zelf werden voorlezen. Daarna mocht het publiek de prijs toekennen. De eerste prijs ging naar Jannie Bloemert met haar verhaal van ‘Mien Poppe’.

De pop, waarbij ze niet begreep dat ze die van Sinterklaas kreeg, ging later onder de snelbinders de sloot in omdat ze aan haar vader wilde laten zien dat ze met ‘losse handen’ kon fietsen. Helaas was de pop van papier maché en heeft haar verdere ‘leven’ met een pleister op de billen moeten leven. Jacco Hooikammer ontving de tweede prijs met zijn verhaal “Wat scheelt mien die name”. Het toekennen van de naam aan een nieuwgeborene hoort toch in de juiste lijn te blijven, anders kan dit fricties in de families geven, die echter ook weer op te lossen zijn. Hoewel er dit jaar geen thema was, was het opvallend dat veel verhalen over vroeger gingen. Toen was alles anders en als je oude foto’s ging bekijken was het nog weer anders. Bij alle verhalen zat er een stuk humor in, zoals in het verhaal waar een Duitser vroeg: “Was sagen Sie?” het antwoord: “Een stuk hout dat zie je toch!”.

Na al deze verhalen werden er 25 dialectwoorden uitgedeeld die niet vaak meer gebruikt worden. Het kost tijd en veel gesprekken aan de tafels om de ware betekenis te ontdekken. In het laatste deel van de avond werden er dia’s getoond met details die onderweg in de dorpen te vinden zijn. Maar toch kijkt men blijkbaar niet altijd goed of hebben alleen het complete plaatje op het netvlies. De dia’s die daarop volgden, vaak met jonge dorpsbewoners uit de tweede helft van de vorige eeuw, riepen regelmatig herkenning op. Het was een gezellige avond met veel reuring, zeker toen Grietje Brakke vertelde dat dit de laatste dialectavond was…. maar toen ze daaraan toevoegde dat het voortaan in de dialectmaand maart gaat plaatsvinden, volgde applaus.

Lees ook: Dialectavond met verhalen voor Stapperste Skriefpries