Opening Staphorstdagen 2019 mini-markt en paardentram

De officiële opening van de Staphorstdagen vond plaats in de kelder van het Koetshuus, het clubgebouw van de Historische Vereniging. Op de mini-snuffelmarkt aan de Markt in Staphorst is een mix van commerciële en ideële organisaties vertegenwoordigd.

Vrijwel iedereen die betrokken is bij de oogst van de rogge is in het Koetshuus aanwezig voor koffie en een plak krentewegge met boter. Bé Veen sprak als voorzitter van de Stichting Staphorst een kort openingswoord. “Dit jaar de 49e keer. Een traditie die we in ere willen houden. Het was heel spannend of dat dit jaar ook zo zou zijn. We zouden er eens over moeten praten om wat meer met elkaar samen te werken in plaats van elkaar tegen te werken. Met elkaar sta je veel sterker. Ik vind belangrijk dat Staphorst blijft zoals het altijd is”.

Burgemeester Segers: “Samenwerken is het beste. Ik denk dat er zoveel kracht in de samenleving van Staphorst zit. Als je die kan bundelen, dan ben je ongelooflijk sterk. Soms denk ik dat we nog te veel op eilandjes bezig zijn. Probeer die verbinding met elkaar te maken”. Tijdens zijn ziekte had hij lang op bed gelegen en ondertussen wat gelezen. Onder andere een liefdesroman over over Jouk en Hille (`In Staphorst groeit het geluk`, geschreven door Johan van Dorsten). “Juist hoe dat vroeger ging, is van belang om dat levendig te houden”.

De Staphorstdagen worden georganiseerd door de Stichting Staphorst. Veel oudere vrijwilligers zijn op de been om de gang van zaken van vroeger te laten zien. “Een grijze golf”, aldus Veen. Inderdaad veel grijsaards, zo constateerde de burgemeester. Hij ging deze keer niet roggemaaien, want de oudste inwoner van Staphorst was deze dag jarig. De maaiers hadden deze keer dus geen assistentie van een externe bestuurder. Wel keek de burgemeester nog even bij de pas geopende expositie over de zuivelhistorie.

De mini-snuffelmarkt wordt georganiseerd door de Stichting Staphorst die een informatiestand bemenst tegenover de straat. De deelnemers krijgen koffie en koek. De twee winkels in deze straat, schoenmaker Portiek en Ubak verf en behang doen ook mee. Albert-Jan Gombert staat er voor stichting Colours die die zich inzet voor jonge gezinnen waarbij een ouder levensbedreigend ziek is. Ook jonge gezinnen waarbij een ouder onlangs is overleden. Hij deelt de kraam met een stichting voor Roemenië.

Nieuwe fotokaarten voor HCR,  tweedehands boeken voor stichting Ontmoeting. De gezusters Figeland, Mariska en Ilona hebben een kleine selectie gemaakt uit hun winkel in Rouveen. Troost Stipwerk uit Rouveen is op volle sterkte aanwezig. Roelof Boers biedt sier- en gebruiksvoorwerpen met houtsnijwerk aan. Verder worden er sieraden en zilverwerk aangeboden. Dirk Kok sprak enkele Staphorster dames aan op hun schoeisel. In plaats van zwarte schoenen zonder gesp, konden ze volgens hem beter witte klompen dragen.

Ook op de tweede Staphorstdag op 7 augustus is er dezelfde mini-markt. Op de derde Staphorstdag op 14 augustus is er een veel uitgebreidere braderie. Deze wordt niet door de Stichting Staphorst georganiseerd maar door JV Events (Jacob Veijer).

Lees ook: Aansnijden Cor Bloemhof taart opent Staphorstdagen 2018