Oudste inwoner Staphorst Jans Venema is nu 105 jaar oud

Foto: Burgemeester Segers

“Het leven is voorbij gevlogen”, de oudste inwoner van Staphorst is Jannetje Venema. Jans, zoals iedereen haar noemt, werd op de laatste dag van juli 105 jaar  Wat vindt ze ervan dat ze zo oud is? “Dat vind ik sneu voor al die andere mensen die niet zo oud worden”, zegt ze. “En ik ben God dankbaar”.

Jans woont nog zelfstandig in Staphorst. Haar verjaardag viert ze bij haar overburen. Dat is makkelijker en reuze gezellig. De jarige geniet met volle teugen. Vanochtend kwam burgemeester Theo Segers van Staphorst haar bezoeken. Jans werd 105 lentes geleden geboren in Oldebroek op de Veluwe.

Ze weet nog dat daar Belgische vluchtelingen woonden die in de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) waren gevlucht voor het oorlogsgeweld. De jarige maakte het allemaal mee. Twee wereldoorlogen, de Koude Oorlog, opkomst en ondergang van het communisme, tv, computer, smartphone, alles. “In mijn dorp waren er in mijn jeugd twee auto’s.”

Het geheim van haar hoge leeftijd? “Levenslust. Ik probeer overal nog aan mee te doen. Ik ga met de Zonnebloem mee, ik doe met hulp nog zelf boodschappen, ik brei sokken en ik lees kranten. Het leven is nog leuk en de moeite waard. Oh ja en ik dronk vroeger veel biest.’

Ze trouwden in 1958 op wat latere leeftijd. Het paar kreeg geen kinderen. Echtgenoot Fekke Venema werkte bij de Rijksdienst voor de IJsselmeerpolders. Het echtpaar woonde in Kampen en Lelystad. In 1995 kwamen ze naar Staphorst. Broer Arend en zussen Jennie en Riek woonden hier ook.

Alle zes broers en zussen van Jans zijn overleden. Arend werd 102, Jennie 100, Riek 99. ‘Ik ben nu 105. Het leven is voorbij gevlogen.”

Lees ook: Oudste inwoner Staphorst overleden op 108-jarige leeftijd