Korpsavond Brandweer in teken van jubilea en afscheid

Gisteravond nam ook Fred Klosse na 20 dienstjaren gisteravond officieel afscheid van de brandweerploeg van Staphorst, evenals Jouk Boer en Thijs Kooiker. Eerst was er een besloten deel met een maaltijd en toespraken.

Daarna aandacht voor de vele jubilarissen onder de brandweervrijwilligers. Eerst werd Bert Bouwman in het zonnetje gezet omdat hij het diploma bevelvoerder heeft behaald. Samen met zijn vrouw Trijntje, dochter van mede-brandweerlid Arend Huisman, nam hij de oorkonde en de nieuwe rangonderscheiding glunderend in ontvangst.

Aandacht voor de jubilea was er in oplopende volgorde; Harm Mussche met 12,5 jaar dienst. Vervolgens Fred Klosse, Klaas Slager en Erik Mussche met 20 jaar dienst. Klaas Veijer en Harry Dunnink volgden met 25 jaar dienst. Roelof Slager met 30 jaar. Ondertussen en daarna was er aandacht voor het officiële afscheid van drie brandweerlieden.

Fred Klosse heeft per 1 oktober 2018 na 20 jaar het brandweerkorps verlaten. Thijs Kooiker nam na 28 jaar ‘tussentijds’ afscheid en werd tevens koninklijk onderscheiden. Jouk Boer was met 30 jaar ook jubilaris net als Roelof Slager en kwam als laatste aan bod. Ook hij kreeg een lintje. Hij hield daarbij een korte afscheidstoespraak.

Aan het begin van de avond werden de drie heren opgehaald met een brandweerbus met zo nu en dan loeiende sirene. Deze werd geparkeerd pal voor het gemeentehuis. Binnen stond een warm en koud buffet aangericht. De gemeentebodes hadden de patio gezellig gemaakt. Het was schemerlicht en met brandende waxinelichtjes op de tafels. In combinatie met servetten kwam hen dat later op een heel subtiele uitbrander te staan van een brandweerofficial. Een van de gemeentebodes hield de wacht om familie van gedecoreerden ongezien de trouwzaal in te loodsen.

Het officiële gedeelte begon met enkele toespraken. Deze werden kort in- en uitgeleid door de plaatselijke brandweercommandant Jan Roo. Eerst sprak een brandweerfunctionaris van de Veiligheidsregio IJsselland. Sinds 5 jaar is de plaatselijke brandweer onderdeel van de Veiligheidsregio. Vervolgens burgemeester Segers. Hij is blij met het plaatselijke korps. Van de 24 brandweerlieden werken er 19 in Staphorst. Het is volgens hem uniek dat de brandweer een korpsavond houdt in het gemeentehuis. Meestal gebeurt dat in de kazerne. De mede-collegeleden Mulder en Krale waren ook aanwezig, Mussche was verhinderd.

Hij had ook aanschouwelijk onderwijs.  Een glazen bak vulde hij eerst met grote stenen, vervolgens met kleinere erbij, even wat schudden, zand erbij en tenslotte schonk hij er ook een blikje bier er in leeg. Het paste er allemaal in, in een andere volgorde zou dat niet lukken. Op de eerste plek komen je naasten vrouw en kinderen, en ook de levensbeschouwing, God in zijn persoonlijke leven. Daarna komen de kleinere stenen, daar is misschien ook de brandweer bij. Dan blijft er nog genoeg ruimte over voor allerlei andere dingen en ook nog de nodige ontspanning. Later begreep Jan Roo ook waarom die tafel er stond.

Lees ook:

Dossier: Onderscheidingen