Ruim tweehonderd jongeren proosten op toekomst SJOS

Nog nooit eerder was het zo druk bij het SJOS gebouw. Ruim tweehonderd jongeren passeerden de dames die de nummertjes uitdeelden voor de verloting, nadat om 22.00 uur het nieuwe logo aan de gevel onthuld was.

Een zwijgende jongeman in een olijk berenkostuum had daarin de hoofdrol. Toen het hem er echter alleen niet lukte, wenkte hij voorzitter Klaas Mulder om hulp. Toen was het doek snel gevallen, nadat het nog even haakte. Daarna werd de champagne ontkurkt.

De afgelopen drie weken was er hard gewerkt om binnen en buiten. Aanpassingen te doen. Het terrein buitenom is opgeschoond. Het gras wat over de oprit groeide is verwijderd. Langs het pad naar het gebouw is nu verlichting aangebracht. Ze schitteren tussen de verse houtsnippers.

Aan de gevel hangt nu voor het eerst een bord. Langs de Ebbinge Wubbenlaan staat een nieuw bord. Het eerdere bord was moedwillig vernield. Vandalisme. “Kennelijk was nog niet iedereen blij met SJOS”, aldus Arjan Kuiper, sinds dit voorjaar secretaris van de Stichting Jongeren Ontmoeting Staphorst”, zoals deze voluit heet.

Dat de naam zou blijven was geen wet. Op een avond in oktober is daar door de jongeren zelf over gestemd. Er waren vier nieuwe namen ingediend. De naam ‘Afslag Noord’ legde het in de tweede ronde toch af tegen de oude vertrouwde naam SJOS.

Binnen zijn achterin rondom lage zitbanken met losse kussens geplaatst. Rondom rechthoekige dichte tafels van hout. Bij de prijsuitreiking meteen in gebruik als podium voor de woordvoerder en Beer die de nummertjes trok. De piano was voor de gelegenheid meegebracht.

De organisatie heeft een horeca-vergunning. Er zijn 16 SH-ers die bij toerbeurt dienst doen. Ze worden bijgestaan door inmiddels 60 vrijwillgers. Er waren altijd al ruim 40 vrijwilligers, daar komt nu een nieuwe lichting oud-sjosgangers bij van zo’n 20 personen. Ze zijn ongeveer 3 keer per jaar aan de beurt.

De stichting heeft geen winstoogmerk en de prijzen zijn alleszins redelijk. Er zijn twee soorten consumptiemunten, groen (met alcohol) en blauw (zonder alcohol). Een verrijdbare haringkar levert warme snacks tussen het aanwezige publiek. Ook nieuw.

Overigens zijn het niet alleen Staphorsters die er op afkomen. Eerder kwamen er ook groepjes vanuit Genemuiden en andere omliggende plaatsen. Deze keer zelfs twee jongens uit Veendam, die misten in de buurt zoiets. De dames zijn licht in de meerderheid.

De heropening is de voorlopige afsluiting van een vernieuwingstraject na de bezinningsvergadering nu bijna een jaar geleden in november 2017. De organisatie blijft vernieuwen en staat open voor nieuwe ideeën en acties. SJOS-actief is een grote jongerencommissie die van alles op touw zet.

Lees ook: