Honderdduizend hoge en lage stenen in kamp Westerbork

Midden in Drenthe ligt een plek met een bijzondere geschiedenis. Op deze historische plek worden de levens van honderdduizend Joodse Nederlanders in herinnering gehouden. Leerlingen van groep 8 van de Willem Alexanderschool brachten vandaag een bezoek aan kamp Westerbork.

Het verhaal van kamp Westerbork is het verhaal van de moord op 102.000 keer een mens: een moeder, een vader, een opa, een oma, een oom, een tante, een broer, een zus, een neef, een vriendin, een buurman, een klasgenootje… en het verhaal van vijfduizend overlevenden. Voor elk van deze mensen is er een herdenkingssteen geplaatst. Voor oude mensen een hoge steen voor kinderen een lage.

De geschiedenis van kamp Westerbork is vooral bekend vanwege de jaren 1942-1945. Het kamp werd echter al in 1939 gebouwd en in gebruik genomen. Tot de afbraak in 1971 is het kamp nagenoeg voortdurend in gebruik geweest.

Een confronterende en indrukwekkende dag, waarvan als je het verhaal goed tot je door laat dringen de rillingen over je rug lopen. Het lijkt alsof je in een film bent beland, alleen dan in een waargebeurde… In de gemeente Staphorst waren in de oorlog drie werkkampen.

Lees ook:

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen