Verwachtingen, vreugde en verdriet in het gemeentehuis

De progressieve partijen boekten een teruggang, de conservatieve partijen vooruitgang. Nieuwe raadsleden zijn Herman Slappendel (SGP), Jan Carlo Bos (CU) en Fabian de Wee (GB). Drie zittende volksvertegenwoordigers zagen daarentegen hun recht op een zetel verdampen.

Alwin Mussche: “Een geweldige uitslag, voor het eerst hebben wij als ChristenUnie vijf zetels gehaald, daar ben ik ongelooflijk dankbaar voor (..) ik heb het eerder gezegd; de lente begint!” {applaus van publiek}. Door de zetelwinst van de CU kan het pas zittende raadslid Meilof Troost aanblijven. Hij kreeg 282 stemmen, precies één stem te weinig om met voorkeur gekozen te zijn.

Omgekeerd moet Henk Courtz (CDA) als nummer 4 plaats maken. Huidig wethouder Bert Krale kreeg als nummer 5 van de lijst 296 stemmen en komt daarmee in de raad. Opmerkelijk is dat alle verkozen kandidaten van het CDA met voorkeur gekozen zijn, terwijl de vierde zetel een restzetel is. Dit is mogelijk doordat de voorkeursdrempel de halve kiesdeler is.

Ook Bé Veen (PvdA) keert tot zijn spijt niet terug omdat lijst 5 te weinig stemmen kreeg voor een restzetel: “Ben er wel even ziek van, maar vanmorgen kwam de zon gewoon weer op”. Lubbert Talen (SGP), vertrekt ook, maar hij had zich voor deze verkiezingen niet meer herkiesbaar gesteld. Jan Talen (DPS) schitterde door afwezigheid. Zijn lijst 6 haalde 300 stemmen, 125 te weinig voor een restzetel.

De opkomst lag met 79,8 opnieuw op bijna 80 procent. Dit percentage is gelijk aan de verkiezingen van 4 jaar geleden (79,9). Er waren twee restzetels te verdelen. Deze gingen naar de GB (307 reststemmen) en het CDA met 203 reststemmen. Bij enkele stembureaus ontstonden lange wachtrijen van kiesgerechtigden. Bij stembureau Café/Restaurant ’t Centrum (Kisteman) werd in ieder geval tot 21:30 uur nog gestemd.

Doordat er tegelijkertijd een raadgevend referendum over de Wiv was, duurde met name het uitbrengen van de stemmen wat langer door dubbele handelingen. Het tellen van de stemmen ging niet langzamer doordat de telteams eerst de verkiezing van de gemeenteraadsleden per partij telden, en daarna verder gingen met voorkeurskandidaten, en dan het referendum.

Bertus van Spijkeren die de gemeentearchieven beheert presenteerde in twee sessies oude documenten en een enkele foto van verkiezingen in vroeger dagen. Het geroezemoes halveerde zodat de geinteresseerden vooraan, en de mensen met een hoorapparaat op de ringleiding alles goed konden volgen. De meeste beelden zijn gevangen in de video en de foto’s.

De burgemeester had een muzikale intermezzo in petto. Naast het begin van de lente was het 21 maart 2018 ook de 333e geboortedag. Johann Sebastiaan Bach. Volgens velen de grootste christelijke componist aller tijden. De burgemeester liet een stukje horen van: Brandenburg Concerto nummero 3 in G major, BWV 1048. Hier compleet uitgevoerd door het Freiburger Barockorchester.

Het was een lange avond en het liep door tot in de kleine uurtjes. Het ambtelijk apparaat had samen met de burgemeester wat onderhoudende programma onderdelen bedacht ‘om de tijd wat te doden’. Burgemeestersvrouw Anneke hielp als een volleerde gemeentebode bij de catering achterin de zaal. Aan de andere kant hing een TV-scherm met de NOS-stream erop (zonder geluid). Bijna niemand keek ernaar.

Lees ook:

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen