Jan Crediet figureert in promotiefilm Klompenrace 2017

Foto: Comité Zonuendan

De Klompenrace 2017 van vanavond heeft als thema `Wark an de winkel!`. De nachtelijke atletiekwedstrijd op klompen staat dit jaar geheel in het teken van ‘de nieuwe buurtsuper’ en voor de deelnemers is er ook flink wat “Wark an de winkel!” om het parcours op klompen te volbrengen.

Iedereen in het bezit van houten schoeisel kan zich vanaf 22.00 uur inschrijven bij café Korterink te Rouveen. Om klokslag 00.00 uur zal het startschot klinken, traditiegetrouw uit de carbidbus. Voorafgaand, tijdens en na afloop van de Klompenrace is er feest met muziek en natuurlijk de nodige versnaperingen om na de inspanning weer op krachten te komen.

De Klompenrace is voor alle leeftijden en er zijn prijzen te behalen voor de snelste deelnemers in verschillende leeftijdsgroepen. Gaat jou dat allemaal veel te snel, wees dan creatief, want er zijn eveneens prijzen voor de meest originele deelnemers. De deelnemers wordt verzocht om een eigen, creatieve invulling aan het thema te geven.

Op de meeste Rouveense deurmatten is ‘de Rouvener’ gevallen. Het lokale krantje met alle ‘ins en outs’ over de Klompenrace van 2017. Met daarin onder andere de route, interviews, sponsoren, kortingsbonnen, recepten, en nog veel meer. Comité Zonuendan bestaat uit een groep dorpsgenoten, die de lokale plattelandscultuur wil promoten en cultureel erfgoed wil behouden.

Supermarkt in Rouveen

Het is alweer bijna twee jaar geleden, dat de SPAR supermarkt in Rouveen de deuren definitief sloot. Daarmee kwam er een einde aan een lange geschiedenis van een buurtsuper in het dorp. Onder de bevolking wordt er met nostalgie teruggedacht aan de tijden waarin de buurtwinkeltjes floreerden.

Langs de ‘De Diek’ (Oude Rijksweg) had men de buurtwinkels voor het uitkiezen. Net voorbij de Zuideindigerweg Vivo Stegeman en aan Scholenland Attent Mijnheer, de Kopak tegenover melkfabriek De Kleine Winst en Attent Huisman bij Dekkersland.

Voor een flesje Exota frisdrank (wie kent het niet?) en snoepgoed, drop en niet te vergeten het rolletje pepermunt voor de zondag. Een pak koffie of thee, koek en stroop, suiker, zout en overige kruidenierswaren. Voor een ‘karbies vol bosschop’n’ kon men om de hoek terecht.

Andere tijden, waarin men met trots kon zeggen: “Koopt toch in den vreemde niet, wat uw eigen dorp u biedt!”. Ondertussen zijn er voorzichtig plannen in ontwikkeling om een nieuwe buursuper van de grond te krijgen. Zal het er ooit nog van komen? Een ding is zeker, om dit plan te realiseren is er nog heel wat “Wark an de winkel!”.

Lees ook: