Eikelinzameling 2017 bij Slager voortvarend van start

Om twaalf uur vanmiddag startte de inmiddels traditionele eikelinzameling aan het Geerligsland weer. Initiatiefnemer Klaas Slager loopt druk rond en geeft nog enkele aanwijzingen. Iedereen is er klaar voor.

Het Geerligsland is tijdens deze inzameling een éénrichtingsweg. Vooraan de Oude Rijksweg bewaken twee verkeersregelaars deze tijdelijke verkeersmaatregel. Deze wordt tevens bekrachtigd door een dranghek met ‘spaarpot’-verkeersbord, een rond rood verbodsbord met witte balk.

Als snel vormt zich een wachtrij van auto’s. In een overdekte kleine vrachtwagenoplegger met open schuifzeilen stond de electronische weegschaal. Dit jaar ontbrak de mechanische variant met de meternaald. Lege kratten stonden op pallets. En werden ondertussen aangevoerd.

De zakken met eikels werden op de weegschaal gelegd door de bemanning, vaak geholpen door de brengende vader. Ondertussen werd de naam en tenslotte het gewicht genoteerd. Zodra het gewicht bekend was, schoven de zakken door naar de andere kant.

Aan de andere kant stonden de lege kratten. Met een handige haal met een vlijmscherp mes werden de zakken onderaan opengereten en stroomden de eikels in het krat. Zodra een laag kratten vol was, volgde een nieuwe laag. Er zijn kratten voor minstens 20 ton.

Met de notitie in de hand togen de aanleveraars naar de garage van het inmiddels voltooide woonhuis. Om daar de inspanning te verzilveren in hele euro’s. Bovendien kregen alle rapers als aandenken een groene pen, met witte opdruk: ‘Eikelinzameling 2017’ (zie foto).

Even na half één werd het even weer wat rustiger in verband met etenstijd van de aanleveraars. Daarna kwam de stroom weer op gang. Later op de middag regende het zachtjes. In totaal is ruim 10 ton ingezameld, en zijn ongeveer 300 kinderen blij gemaakt met een attentie.

De grootste partij woog maar liefst 828 kilogram. Klaas Slager blikt tevreden terug: ‘Enthousiaste kinderen, zeer spontane vrijwilligers, en goede beschikbaar gestelde materialen’. Bij gezond volgend jaar ‘gewoon’ weer. Niet gewoon, want het blijft een bijzonder gebeuren.

Lees ook:

Reacties

gallery
25638
Eikelinzameling voortvarend van start
Om twaalf uur vanmiddag startte de inmiddels traditionele eikelinzameling aan het Geerligsland weer. Initiatiefnemer Klaas
https://staphorst.nieuws.nl/entertainment/25638/eikelinzameling-2017-slager-voortvarend-start/
2017-10-28T14:42:04+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/315/2017/10/28141349/DSCN9886.jpg
eikelinzameling
Entertainment, Video's