Eikelinzameling 2016 bij de nieuwbouw van Klaas Slager

Een hele drukte op het Geerligsland in Staphorst. Klaas Slager zamelde weer eikels in, deze keer voor wild in de Duitse Eifel. Tientallen kinderen leverden zaterdag totaal 20 ton herfstvruchten aan. Topper was de familie Van Eck-Slager met 480 kilo, maar ook 385 en 290 kilo kwamen voor.

Kennissen, familie en buren van Slager zetten vandaag alle zeilen bij om de tientallen kinderen, die meestal met hun ouders in de auto de eikels kwamen brengen, te helpen. Uitladen ,wegen en vervolgens geld halen bij de ‘kassa’, die even verderop stond. De jeugd kreeg 20 cent per kilo. Slager schiet er niet bij in. Hij verkoopt zijn Hollandse eikels door aan een koper die een wildbeheerseenheid bevoorraadt.

De inzamelingsactie was strak georganiseerd. Slager zette verkeersregelaars in. Het verkeer kon maar vanaf één kan de straat in, zodat chaotische taferelen uitbleven. De eerste keer, in 2013 was het een chaos toen iedereen van alle kanten met eikels aan kwam zetten. Toen was de oogst 30 ton. In 2014 was het wat minder. In 2015 weer veel. Ook nu spoelde er weer een vloedgolf van eikels over het Geerligsland.

De afgelopen weken, vooral in de herfstvakantie was de Staphorster jeugd bezig geweest met het rapen van Hollandse eikels. De actie was bedoeld voor Staphorster kinderen. Volgend jaar wil Slager zijn eikelactie ook openstellen voor kinderen buiten Staphorst. Dan zal zal de nieuwe woning bij leven en welzijn ook gereed zijn. Over veertien dagen worden waarschijnlijk de dakpannen gelegd.

Ook RTV Oost kwam langs. De initiatiefnemer Klaas Slager: “Ik doe het vooral om de kinderen achter de computer vandaan te krijgen. Lekker in de vrije natuur en gezonde buitenlucht eikels rapen. Ik deed het al met mijn kinderen en ik vind het superleuk om te zien dat de jongeren in Staphorst nu nog steeds en in toenemende mate enthousiast meedoen.”

Lees ook: