Klaas Slager: `Evenveel eikels ingezameld als in 2013`

Vanmiddag werd voor de derde keer op rij de eikelinzameling van Slager aan het Geerligsland gehouden. Er is weer bijna 30 ton ingenomen evenals in 2013, volgens een ruwe schatting.

Maandag worden de pallets opgehaald om naar Wildbeheer Twente gebracht te worden, dat is inmiddels de vaste afnemer. Het exacte gewicht wordt dan ook bekend. De eikels konden van twaalf tot vier uur vanmiddag aangevoerd worden en gingen meteen in kratten.

Alles was beter. Het ging volgens het boekje. Het weer was goed. De eikels waren van een betere kwaliteit, en de organisatie liep op rolletjes. Iedereen was enthousiast. Er waren weinig wachtenden. Na de eerdere keren zijn de knelpunten bekend en aangepakt.

Deze middag was het stuk Geerligsland tussen d’ Olde Dijk en de Oude Rijksweg een eenrichtingsweg. Twee verkeersregelaars stonden op wacht om het verkeer door te laten en tegen te houden, de mensen luisterden goed. Het is de organisatie goed bevallen.

Vanaf twaalf uur stonden de vervoersmiddelen tot achter het kombord, daarna droogde de stroom even op, vanaf één uur een gestage aanvoer met (bestel)auto’s en trekkers. Tussendoor werden ook met kruiwagens skelters en handkarren zakken vol eikels aangevoerd. Deze leken met voorrang behandeld te worden.

Er werd gewerkt met twee weegschalen. Een mechanische weegschaal, die ook de vorige jaren gebruikt is. Daarnaast een brede elektronische voor de grotere partijen. Daarop pasten veel meer zakken tegelijk. Op een briefje van Autobedrijf Slager werd eerst de hoeveelheid genoteerd, en dan op naar de kassa.

De teller liep gestaag op, drie ton, zes ton, tot in ieder geval meer dan 26 ton. Er stonden 28 pallets met kratten. Er kan ongeveer 900 kilogram op één pallet. Het gewicht van de eikels verschilt onderling ook. Uiteindelijk paste niet alles in de kratten. Een klein gedeelte staat nog in de zakken.

In onderstaand videoverslag een beeld van alle werkzaamheden. Tevens een korte tussenstand  van de initiatiefnemer, de heer Klaas Slager. Voormalig burgemeester Alssema kwam ook een kijkje nemen. Verslaggever Peter Nefkens registreerde een vastlopende heftruck, zie Twitterverslag onderaan dit bericht.

Lees ook: