Boekenbasmoeders houden ermee op, missie geslaagd

Foto: Eelco Kuiken

Aan het eind van dit jaar houden de zogeheten Boekenbasmoeders ermee op. Jonge gezinnen thuis bezoeken om te werken aan de taalontwikkeling van jonge kinderen hoeft niet meer. Missie geslaagd.

Een van die Boekenbasmoeders is Jenny Volkerink (70) kwam in twintig jaar tijd bij 115 jonge gezinnen over de voer. Het doel: ouders leren voorlezen om zo de taalontwikkeling van hun spruit te stimuleren. Jenny die er vanaf het eerste uur bij is, is blij dat ze een steentje kon bijdragen . ‘Ik hou van  kinderen. Ze geven mij zoveel energie. Het is prachtig om dit te mogen doen. Ik vind het mooi dat wij onszelf overbodig hebben gemaakt.

Ook Anneke Timmerman (58) is Boekenbasmoeder van het eerste uur. ‘Ik zit precies op honderd kinderen in bijna twintig jaar tijd, glimlacht ze. ‘Ik heb het altijd prachtig gevonden om jonge ouders thuis te bezoeken om aan de taalontwikkeling van hun baby en peuter te werken. Dat het nu stopt, betekent dat wij het goed hebben gedaan.’

Kinderen in Staphorst kampten jarenlang met een taalachterstand. De reden was het dialect dat veel ouders spraken. Om die reden ontstond in 1995 het project Boekenbas, een samenwerking tussen de vijf Scholen met de Bijbel en de gemeente. Kinderen van 0 tot 6 jaar en natuurlijk hun ouders en leerkrachten kregen de beschikking over de thematische prentenboekjes van Bas. Het doel: voorlezen, aan de hand van de kleurrijke boekjes met je kind in het Nederlands in gesprek gaan of zingen, op school, op de kinderopvang en thuis.

Drie jaar later kwamen er ook zogeheten Boekenbasmoeders. Met name via de diverse kerken worden vrouwen gevraagd om via het consultatiebureau jonge ouders met baby’s vanaf 4 maanden thuis te bezoeken, uiteraard na een korte training. Een ‘moeder’ heeft meerdere voorleeskinderen onder haar hoede.

Het eerste jaar bezoekt een Boekenbasmoeder eens per twee maanden een gezin, in het tweede jaar vier keer per jaar en in het derde jaar twee keer, alleen de oudste kinderen. Het materiaal, boekjes, speeltjes en een cd, allemaal van Boekenbas, is gratis. De gemeente betaalt. Daarnaast biedt het Centrum voor Jeugd en Gezin in Staphorst periodiek avonden aan voor jonge ouders om te werken aan de taalontwikkeling van jonge kinderen. Ook gratis.

95 Procent van alle ouders deed de afgelopen twintig jaar mee aan het project Boekenbasmoeders, allemaal vrijwillig. Vorig jaar bezochten de ‘Basmoeders’ zestig gezinnen. Mede door Boekenbasboeken en de ‘moeders’ verdween de taalachterstand gestaag. Op sommige scholen in Staphorst is er zelfs sprake van een voorsprong. Reden om een punt te zetten achter de huisbezoeken. Dit jaar komen de Boekenbasmoeders nog bij ‘hun’ kinderen over de vloer, daarna is het voorbij.

Op vrijdag 6 oktober is er een afscheidsmiddag in Museum Staphorst. Van 14.00 tot 17.00 uur blikken alle Boekenbasmoeders terug op twintig jaar taalstimulatie.

Lees ook:

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen