Schrijver Ben de Raaf zorgt voor spanning op school

Vanmorgen was de Rotterdamse politieagent en kinderboekenschrijver Ben de Raaf op de Doornveldschool om aanvulling en verdieping te geven aan Leesfeest. De leerlingen uit de midden- en bovenbouw en ook tientallen ouders genoten met volle teugen van zijn schitterende verhaal.

De auteur vertelde op enthousiaste wijze voor een jong, zeer betrokken lezerspubliek uit de groepen 5 tot en met 8 – met ook veel ouders onder het gehoor – over zijn populaire kinderboekenserie Bardo en zijn eveneens spannende politieserie. Zijn verhaal was doorkneed met zijn dagelijkse politie-ervaringen.

Op de Doornveldschool beleven de leerlingen – ter bevordering van het lezen-  het jaarlijkse Leesfeest. Vanaf begin december staat de school weer in het teken van strippenkaarten, de boekenthermometers en de boekenleesjury. Leerlingen en leerkrachten vieren namelijk een boekenfeest op school.

Wat er precies gaande is?

In de groepen 4 tot en met 8 staan in elke klas vijf boeken centraal. Het is de bedoeling dat iedere leerling deze vijf boeken leest. Elk boek dat gelezen is, wordt afgetekend op de strippenkaart. Zijn alle vijf boeken gelezen, dan kiest de leerling welk boek hij/zij het allermooist vindt. Alle leerlingen kiezen dus, als jurylid, hun mooiste boek. Dit wordt bijgehouden op twee thermometers die in school staan. Welk boek wordt de winnaar? Donderdagmorgen 26 januari komt het antwoord op die vraag.

Ook in groep 1 tot en met 3 gaan de kinderen aan de slag met boeken. Zij doen allerlei spelletjes en opdrachten rondom het prentenboek Boer Boris gaat naar oma.  Het Leesfeest in de onderbouw wordt op vrijdagmorgen 27 januari op een  verrassende wijze afgesloten.

Na de kerstvakantie

Medio januari begroeten de midden- en bovenbouwleerlingen de auteur Hans Mijnders. Ook hij gaat de leerlingen van de groepen 5, 6, 7 en 8 (én hun ouders)  vertellen waarom hij zo graag kinderboeken schrijft en waarom hij het lezen (op een christelijke school) zo belangrijk vindt.

In de laatste week van Leesfeest starten de Nationale Voorleesdagen. De Doornveldschool haakt ook híerop in. Op woensdag 25 januari gaan de kinderen uit de groepen 1 en 2 luisteren naar een spannend prentenboek, dat wordt voorgelezen door één van de papa’s.

Lees ook:

Reacties