Oude tractoren komen in beweging bij Boer Staphorst

Op het veld naast de parkeerplaats van Boer Staphorst was het een gepuf en gesteun. Een leger van oude tractoren en stationaire diesels ronkte en rookte. Zie ook Henk Jonkvorst: ‘dag van de trekker’, hier deel 2 (foto’s), en Geert Kleis.

Ongeveer de helft van het rijdende materieel zette zich tegen half elf in beweging voor de eerste rondrit. Dit werd gadegeslagen door vele toeschouwers. Ook de burgemeester en zijn vrouw stonden er bij en groetten de berijders en de passagiers.

Om één uur start de tweede rondrit met de tweede helft van de rijdende tractoren. Hierdoor zijn op het terrein de hele dag van 9.00 uur tot 16.00 uur genoeg opgestelde oude tractoren te zien. Voor de kinderen is er een springkussen. Albert Timmerman staat er met vele van zijn schilderijen.

Van de Olde Skoele kunnen bezoekers een hapje en een drankje kopen. Ook Boer Staphorst speelt in op deze mooie dag. Er is een barbeque-demonstratie, op een ambachtelijke manier klompen maken, verkoop van knieperties en elke bezoeker kan korting draaien.

Het ‘Oude Tractoren Comité Staphorst’ is een club van een aantal personen die allemaal liefhebber zijn van oldtimer tractoren en stationaire motoren. Eens in het jaar organiseren zij een oldtimerdag in Staphorst. Hiervoor nodigen ze ook andere liefhebbers uit om hun oldtimer tractor of stationaire motor te showen.

Voor de deelnemers wordt elk jaar een rondrit uitgestippeld. Dit jaar leggen de tractoren in twee groepen de volgende route af:

Weth. Ohmanstraat – Weth. Visscherstraat – Weth. Hulsstraat – Weth. Timmermanstraat – Weth. Kuijersstraat – Achthoevenweg – Weth. Buitenhuisstraat – Gorterlaan –over het viaduct – Gorterlaan – Scholenweg – Oude Rijksweg –Korte Kerkweg – Esdoornlaan – Populierenlaan – Wilgenlaan – Elzenlaan – Scholenland – Schipgravenweg – Geezenland – Oude Rijksweg – Bisschopsweg – Ooster Binnenweg – Conradsweg – Oude rijksweg – Schoolwijksweg – Molenhoeksweg – Dekkersweg – Krodhoeksweg – Middenwoldigerweg – Oude Rijksweg – Over het terrein van Bloemhof – Hoogeweg – Geerligsweg – Krodhoeksweg – Middenwoldigerweg – Molenweg – Om het talud – eerste zandweg – achter Hansan langs weer richting Boer.

Lees ook: