Staphorster jongens winnen derde prijs in Franse slag

Foto: Eelco Kuiken

Gerbert Bouwman (14), Matthijs de Jong (13), Laurence Talen (15), Gerben Koster (14) en Jasper Kooiker (15) uit 3 VWO van de Pieter Zandt Scholengemeenschap in Staphorst hebben de derde prijs gewonnen bij het Concours Interscolaire van de organisatie Franszelfsprekend. Ze grepen het brons met hun eigen verzonnen bordspel ‘Bataille’ .

De winnende spellen waren maandag al klaargezet en de finalisten moesten elkaars spel spelen. Op dat moment bleek dat Bataille wel een tamelijk ingewikkeld spel was, vergeleken met de rest. De jury was lovend over de uitvoering van het spel: ‘Het kan zo de winkel in.’

Nog twee teams van de Pieter Zandt uit Staphorst deden mee. Deze leerlingen grepen naast de prijzen. Annemijn van der Horst (14), Miranda Harke (14), Corine Ubak (14), Laura Heide (14), Lisanne Troost (15) en Sophie Veijer (14) bedachten La Campagne Autour de La Tour Eiffel. Uiteraard alles in het Frans. Ilse Hoeve (14), Gélise Dunnink (15) Lieneke Bisschop (15) en Gerieke Tippe (14) uit 3 Havo verzonnen Sing le Ton (eenling), een kaartspel, gebaseerd op Uno.

Een tijdje geleden ontving de Pieter Zandt in Staphorst het bericht dat de deelnemers in de prijzen waren gevallen met Bataille, het spel van Gerbert, Matthijs, Laurence, Gerben en Jasper. Ze wonnen uiteindelijk de derde prijs. Bataille is een kruising tussen Risk, Monopoly en Kolonisten van Catan.

De vier spelers dienen steden en departementen in Frankrijk te veroveren. ‘In het begin kopen we een stad, om de zoveel beurten krijgen we salaris in middeleeuwse Franse Livres en zo moeten we elkaar via een uitkiende strategie aanvullen of juist negeren’, zegt Jasper Kooiker. ‘Wie uiteindelijk Parijs verovert, heeft gewonnen. We bestrijden elkaar met legers die op deze kaartjes staan.’

Franszelfsprekend, de vakgroep Frans van Levende Talen Nederland, schrijft elk jaar een prijsvraag uit voor leerlingen op middelbare scholen. Dit jaar was de opdracht om een spel te maken over Franstalige landen, de Franse taal en het liefst natuurlijk een combinatie van beide.

De leerlingen mochten een bestaand spel met nieuwe inhoud maken of een heel nieuw spel verzinnen. Maandagmiddag was de prijsuitreiking van het concours interscolaire 2017 op het Cygnus gymnasium in Amsterdam. Het was de 32e keer dat dit concours plaatsvond. Leerlingen van diverse scholen stuurden in februari zeventig spellen in.

Docente Wicherlien Driessen- Van Dijkhuizen kreeg de Prix du Prof, wegens goede begeleiding van haar leerlingen en een uitmuntende verslaglegging van het maakproces van de spelletjes.

Lees ook:

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen