Rustend huisarts Van Dalfsen in radiouitzending over polio

Foto: EenVandaag - Polio in Nederland

In Bilthoven is een medewerker van een bedrijf dat vaccins maakt in quarantaine geplaatst. Hij is begin april 2017 tijdens zijn werk besmet geraakt met het poliovirus. Dit was voor de redactie van EenVandaag, een radioprogramma van de fusieomroep AvroTros, aanleiding om Staphorst voor het voetlicht te halen.

Ze deden een terugblik met Age van Dalfsen op op de beruchte polio-epidemie in Staphorst, in 1971. In één maand tijd raakten 39 Staphorsters besmet, bijna allemaal kinderen. Vijf kinderen stierven. De uitzending is te beluisteren via bovenstaande geluidsbalk. Tijdsduur 9:28 min (audio).

Age van Dalfsen, destijds huisarts van Staphorst, herinnert zich de uitbraak van de verlammingsziekte als een drukke, emotionele tijd. Het kindje dat hij ’s ochtends op een brancard legde, stierf diezelfde avond nog. “Dat zie ik nog zo voor me.” Hij relativeert overigens het aantal niet-gevaccineerden in Staphorst. Er zijn hele stromingen die tegen inenten zijn, bijvoorbeeld antroposofen.

Aan het begin van het uitzenduur werd het gesprek aangekondigd met een geluidsfragment uit een uitzending van’ Andere Tijden’ uit 2007 (zie link onderaan dit artikel). Daarin is polioslachtoffer Roelofje Mussche te horen. Zij herinnert zich het bezoek van de dominee in het ziekenhuis, en vertelt erover.

Deze deed de uitspraak: “Ja, er moet toch één Iemand boeten voor de zonden van de mensheid”. Opvallend is dat deze boodschap juist voor Pasen opnieuw aangehaald wordt. Het lijkt er echter op dat zij dat op zichzelf betrekt, terwijl de predikant ongetwijfeld Jezus van Nazareth bedoeld zal hebben.

Lees ook: