Burgemeester Staphorst wil dat ouders rol weer oppakken

Foto: Eelco Kuiken

Burgemeester Theo Segers van de gemeente Staphorst vindt dat we leven in een verweesde samenleving. Hij pleit voor een terugkeer naar het gezag van vooral ouders. De gezagloosheid in de samenleving komt volgens hem vooral omdat ouders het laten afweten.

Dat zei Segers zondagmiddag in een uitgesproken column tijdens de tweede editie van Levenscafé aan de Reest dat plaatsvond in de protestantse kerk in IJhorst. De burgemeester vindt dat veel ouders te veel naar de school of de overheid wijzen als hun kroost in de fout gaat. ‘Het primaat ligt in de gezinnen. Vaders, moeders, opa’s en oma’s: pak uw rol weer op’, aldus de eerste burger van Staphorst.

Net als in april zat de kerk ook nu weer aardig vol. Het Levenscafé is een initiatief van dominee Henk de Ruiter. Hij vindt dat een kerk ook een plek moet zijn voor debat over maatschappelijke onderwerpen. Zondag was de tweede editie. Het eerste Levenscafé aan de Reest vond plaats in april. Streven is dit drie keer per jaar te doen.

De column van Segers sloot aan op een van de twee onderwerpen van het Levenscafé in de kerk: ‘Opvoeden doen we samen’. Jantina Harink van Bureau Recht op Leren, leerplicht in de gemeenten De Wolden en Hoogeveen en Martijn Mulder, algemeen directeur van de Stichting Wolderwijs, openbaar onderwijs in De Wolden, gingen met elkaar en met de zaal in debat. Peter Nefkens leidde de discussie.

Het tweede onderwerp van het Levenscafé  was de positie van het Reestdal waar IJhorst en de Wijk parels in zijn. Moet het bijzondere beekdal meer als één gebied op de kaart worden gezet of niet? Ook hier verschilden de meningen over. Sommigen willen dat het unieke gebied en de stilte bewaard blijven. Dat gebeurt in hun ogen niet als er busladingen toeristen komen. ‘Laat die Chinezen vooral in Giethoorn blijven’, klonk het. Anderen vinden dat er nog ruimte genoeg is en dat bedrijven en overheden veel meer samen moeten werken om kansen te pakken.

Lees ook:

Dossier: