Boek in de maak over `de kinderen van Kamp Conrad`

Foto: Eelco Kuiken

De Stichting Herinnering Kamp Conrad 1954-1966 maakt een boek over de kinderen van het kamp in Rouveen. Ze zetten hiermee het werk voort van de in 2011 overleden voorzitter van de stichting, Mathijs Souhoka. Hij was al begonnen met het voorwerk en interviews, maar zijn plotselinge dood maakte hier een eind aan.

Kamp Conrad in Rouveen was van 1954 tot 1966 een Moluks dorp, waar 23 gezinnen, zo’n 180 mensen woonden. Het waren KNIL-militairen en hun gezinnen die in 1950 na het uitroepen van het zelfstandige Indonesië niet terug konden naar de Molukken. Tijdelijk zouden ze naar Nederland komen. Tijdelijk werd voor altijd. Ook in Kamp Beugelen in Staphorst woonden ‘Ambonezen.’

In 2010 ontstond de Stichting Herinnering Kamp Conrad. Ze had een aantal wensen: een monument, een documentaire, een tweejaarlijkse dag bij het monument, een boek en een lesbrief voor de scholen in Staphorst. Een jaar later verrees een monument tegenover de voormalige ingang van het kamp. Het is een ruim vier meter hoge transparante piramide, met glas-in-lood in de top. Er was al drie keer een Moluks samenzijn plaats bij het monument.

Geertjan Lassche maakte in 2011 de documentaire Vreemdelingen en bijwoners met Mathijs Souhoka in de hoofdrol. Hij vertelde over zijn kinderjaren in het kamp, hij ging in gesprek met autochtone Rouveners. Een paar weken na de onthulling van het monument in september 2011 overleed Souhoka. Het boek en de lesbrief bleven liggen.

Het bestuur van de stichting, zijn kinderen en zijn familie wisten dat hij bezig was aan een boek. In oktober 2015 besloten bestuursleden, zijn dochters, zoon, stiefbroer en broers een boek te schrijven, de wens van Mathijs. “We wisten ook dat hij materiaal had verzameld, maar we konden dat niet vinden. Daarom besloten we een nieuw boek te maken, met als titel ‘De kinderen van Kamp Conrad’.

We maakten veertig interviews met oud-bewoners van de tweede generatie”, zegt Wim Latupeirissa, bestuurslid van de stichting. “Het moet een boek worden voor de kinderen en kleinkinderen van de kinderen van het kamp. Ze moeten weten wat hun geschiedenis is.”

Het was een grote verrassing toen dochter Salomy Souhoka medio vorig jaar het materiaal terugvond waar haar vader aan werkte. “Zijn insteek was veel breder. Hij had ook al autochtone Rouveners geïnterviewd. Wij wilden ons meer richten op de kinderen van het kamp. We besloten een Molukse tekstschrijver in te schakelen die onze interviews en het werk van Mathijs integreert tot één boek”, zegt Latupeirissa.

Het boek verschijnt in september of november van dit jaar. De lesbrief voor de scholen komt waarschijnlijk in 2018.

Lees ook:

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen