Nieuwjaarsconcert Harm Hoeve ondanks mist en gladheid

Op zaterdag 7 januari 2017 gaf organist Harm Hoeve zijn traditionele nieuwjaarsconcert op het orgel van de Grote Kerk in Hasselt. Het was die avond erg mistig en glad op de weg waardoor een flink deel van het publiek noodgedwongen thuisbleef.

Het concert werd desondanks geopend met een bewerking van Klaas Jan Mulder over `Grote God, wij loven U` (audio):

Het slot was een koraalbewerking van Harm Hoeve over Psalm 48: ‘Want deze God is onze God’ (video). Beide koralen konden naar hartelust meegezongen worden omdat ze als samenzang uitgevoerd werden. De kroonluchters in het middenschip werden maar één keer ontstoken, vandaar eerst wat donkere beelden:

Een improvisatie over drie door het publiek ter plekke opgegeven liederen was ook een programmaonderdeel. Het programma was overigens samengesteld uit eerder ingediende verzoeknummers. De te spelen stukken zijn zo gekozen dat het concert toegankelijk is voor een breed publiek.

Het streven van Harm Hoeve is om met deze concerten zoveel mogelijk mensen in contact te brengen met de prachtige klanken van het orgel. Evenals vorig jaar werden bij dit concert videoschermen in de kerk geplaatst waarop de verrichtingen van organist en registranten te volgen waren.

Op de nieuwjaarsconcerten worden ook werken gespeeld die niet origineel voor orgel geschreven zijn. Dit jaar kon er onder andere geluisterd worden naar de imposante Kroningsmars van Meyerbeer. Ook “Für Elise”, misschien wel het bekendste pianostuk van Beethoven was te horen. Niet op elk orgel, maar in Hasselt komt ook deze muziek tot zijn recht.

Van de Noorse componist Grieg werden delen uit de Peer-Qynt Suite gespeeld, het orgel daverde bij ‘In de Hal van de Bergkoning’. Ook een blokje waarbij beroemde componisten als Händel en Saint-Saëns vogels verklanken was opgenomen. De koekoek was te horen. En in een volgend stuk kwam een statige zwaan voorbij..

Het orgel van de Grote Kerk in Hasselt behoort tot de mooiste orgels van Nederland. De klank is zeer divers; enerzijds lieflijk, anderzijds imponerend in volume. De goede akoestiek van de kerkruimte geeft de klank een kathedrale allure. De organisatie hoopt volgend jaar ijs en weder dienende weer meer muziekliefhebbers te ontmoeten…

Lees ook: