Carbid, adviesraden en gedicht op nieuwjaarsreceptie

Tijdens de receptie hield burgemeester Segers een toespraak waarin hij een terugblik gaf op het afgelopen jaar, sprak over de vele vrijwilligers in Staphorst (waaronder de adviesraden in de gemeente), de dienstverlening van de gemeente onder de aandacht bracht en het nieuwe logo presenteerde.

In zijn toespraak refereerde de burgemeester aan zijn recente ervaring met carbidschieten: ‘Gelukkig is het heel goed gegaan met oud en nieuw, ik kan er over naspreken trouwens….’.  ‘Ik moet nog wat inburgeren, de taal nog wat leren en een cursus carbidschieten’.

Bij hem was het wel goed afgelopen, maar dat kan ook anders. Hij refereerde daarbij aan een chauffeur woonachtig in Meppel, en werkzaam bij een transportbedrijf in Staphorst, die zwaar gewond is geraakt door vuurwerk. Landelijk is er ook een discussie gaande.

De burgemeester roemde de inzet van alle betrokkenen bij de stalbrand bij boer Troost. Het redden en de opvang van de kalveren. Hierbij toonde hij de foto die hij later kreeg van de brandweer met ochtendmist op de achtergrond bij opkomende zon. Een zwemmende zwaan sloeg zijn wegen gade.

Gemeentesecretaris Patrick Rossen was deze jaarwisseling met zijn vrouw in Hongarije en kon daardoor niet aanwezig zijn. Zijn plaats in de rij werd ingenomen door sectormanager Klaas Bloemhof en zijn echtgenote. Veel heil en zegen en beste wensen werden uitgewisseld.

Er waren allerlei vertegenwoordigers van alle mogelijke plaatselijke organisaties, politiemensen, brandweerlieden en ambtenaren. Mensen uit het bedrijfsleven, maar ook ‘gewone’ betrokken burgers en vrijwilligers en van de even daarvoor gehuldigde sportkampioenen.

De voorzitters van vijf adviesraden werden op het podium geroepen en mochten in het kort vertellen wat hun raad doet en een wens voor 2017 uitspreken. Dorpsraad IJhorst, Monumentenadviesraad, Wijkraad Staphorst-Noord, de Wmo-raad en de Jongerenraad.

Vervolgens werd de nieuwe huisstijl van de gemeente gepresenteerd. Alle aanwezigen kregen bij het vertrek een blikje kleine pepermuntjes met daarop het nieuwe logo. Bij binnenkomst was er al een gebakje in de diverse kleuren van en met het logo.

Ter afsluiting las de burgemeester een gedicht voor. Hij las hem twee keer voor, na de eerste lezing gaf hij een toelichting. Het was een gedicht van de Duitser Dietrich Bonhoeffer (1906-1945), hij vormt een inspiratiebron voor de burgemeester.

Door goede machten trouw en stil omgeven
Behoed, getroost, zo wonderlijk en klaar
zo wil ik graag met u, mijn liefsten, leven,
en met u ingaan in het nieuwe jaar

Eerder gaf hij alle raadsleden een door Bonhoeffer geschreven boek. De burgemeester had hierover ook al in het kerstgesprek gesproken bij de lokale omroep A28FM. Dat heeft echter niemand gehoord, want ‘ondanks de aandacht en zorgen’ is dat door een technische storing niet uitgezonden en verloren gegaan…

Lees ook:

Dossier: