Nieuw beleid voor verstrekken bijzondere bijstand in 2016

Foto: Pixabay

Vanaf 1 januari 2016 komt er een aanvulling op de verstrekking van de bijzondere bijstand. Het Compensatie Eigen Risico geeft de mogelijkheid om €100,- van het eigen risico wat voor ziektekosten betaald moet worden, gecompenseerd te krijgen.

Per 1 januari 2016 is aan het bijzondere bijstandsbeleid het Compensatie Eigen Risico (CER) toegevoegd. Het CER kan beschikbaar komen voor iedereen van wie het gezinsinkomen tot 120 % van de bijstandsnorm bedraagt en waarbij er geen sprake is van vermogen (alleenstaande € 5.895,- en gehuwden € 11.370,-).

Deze voorziening komt in de plaats van de regeling die tot 2014 door het Rijk werd aangeboden en die werd uitgevoerd door het CAK. Met ingang van 2016 is er in de gemeente Staphorst de mogelijkheid om €100,- van het eigen risico gecompenseerd te krijgen mits inkomen en vermogen niet boven de genoemde grens uitkomen. Verder moet het eigen risico in 2016 volledig zijn gebruikt.

Verstrekking bijzondere bijstand
In de Participatiewet is geregeld wanneer iemand recht heeft op de verstrekking van bijzondere bijstand. Grofweg is dit het geval wanneer er noodzakelijke kosten moeten worden gemaakt die voortvloeien uit bijzondere omstandigheden en die niet kunnen worden voldaan uit de bijstandsuitkering, de individuele inkomenstoeslag, de individuele studietoeslag, het vermogen, of een ander inkomen.

Vanaf 1 januari 2016 geldt nieuw beleid. Bijzondere medische kosten, kosten voor bewindvoering en juridische bijstand zijn kosten die voor vergoeding in aanmerking kunnen komen. Afhankelijk van het soort vergoeding kan deze als lening of als gift worden verstrekt. Over het algemeen geldt dat de bijdrage wordt verstrekt op declaratiebasis.

Lees ook:

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen