Staphorst is de meest duurzame gemeente van Nederland

Wethouder Jaspers Faijer geeft les Duurzaamheid (oktober 2015)
Foto: Gemeente Staphorst

Dat blijkt uit de gemeentelijke duurzaamheids-ranglijst GDI-2015. De Nederlandse gemeenten worden daarvoor beoordeeld op 24 punten zoals CO2-uitstoot, huishoudelijk afval en energiebesparing.

De drie koplopers zijn nu Staphorst, Nunspeet en Zeewolde, dezelfde drie als in 2014, zo blijkt uit de berekeningen volgens de (enigszins) gewijzigde methodiek van de GDI-2015. Er zijn weinig wijzigingen in de Top-10, evenmin als in de Bottom-10. Daartussen zijn wel aanzienlijke veranderingen in rangnummer te zien, soms het gevolg van slechts kleine veranderingen in de totaal score.GDIndex-tabel-web

Dat onderstreept eens te meer de betrekkelijke waarde van deze lijstjes. Ze gaan veel te snel een eigen leven leiden, terwijl het juist om de onderliggende waarden gaat. Daar vindt u de aanknopingspunten om de juiste maatregelen te treffen, op weg naar een duurzame gemeente.

Maar… ranglijstjes zijn wel leuk om te bekijken. Dat niet alleen, ze inspireren ook, ze werken een zekere competitie in de hand. Dat is als het om duurzaamheid gaat heel waardevol. We willen u er toch iets van laten zien.

Staphorst-duurzaamheid

 

 

 

 

GDI-Index-Nunspeet

GDI-Index-Zeewolde

 

 

 

 

 

 

Ter toelichting: het middelpunt van het spinnenweb geeft een score 0 weer: geen duurzaamheid. De buitenste cirkel geeft de score 10 weer: volledige duurzaamheid. De rode lijn geeft de gemiddelde scores van alle 393 gemeenten weer.


Lees ook: