Leegstaande supermarkt in Rouveen gaat tegen de vlakte

Foto: Eelco Kuiken

Het hart van Rouveen gaat er anders uitzien. Rouveen Kaasspecialiteiten wil het oude kantoor tegenover de fabriek platgooien en er een nieuw pand neerzetten, het pand van de oude Spar verdwijnt ook. Daar komen parkeerplaatsen. Bouwbedrijf de Witte gaat ermee aan de slag.

Bij de uitwerking van het totaalplan is als  voorwaarde gesteld dat bij de herinrichting van het gebied dit aan moet sluiten bij de historie van De Streek en het dorpskarakter van Rouveen. Dit wordt onder andere gedaan door aan te sluiten bij de bebouwingsrichting van omliggende bebouwingen om materialen en kleuren te gebruiken die passen bij de omgeving. De gemeenteraad van Staphorst praat binnenkort over de wijziging van het bestemmingsplan die dit allemaal mogelijk moet maken. De plannen behelzen het slopen en herbouwen van het kantoorpand van Rouveen Kaasspecialiteiten, het verplaatsen en herbouwen van een verouderd en op een ongelukkige locatie gesitueerde dienstwoning, de sloop van leegstaande supermarktbebouwing en de realisatie van een parkeervoorziening voor zeventien parkeerplaatsen.

Het woonhuis naast de oude Spar komt – net als vroeger- weer los te staan. Het werd in 1928 gebouwd om dienst te doen als café, bakkerij, kruidenierswinkel en veevoerhandel. Café Kruidhof betrof één van de centrumvoorzieningen in het dorp. Het gebouw is opvallend vanwege zijn duidelijk afwijkende bouwstijl ten opzichte van de vele boerderijen. Het metselwerk is – zeker voor die tijd – met veel details uitgevoerd. In de ontwikkeling van kruidenierswinkel tot supermarkt is huis vele malen verbouwd en aangebouwd. De oorspronkelijk verschijningsvorm ging deels verloren. Aan de rechterzijde is de supermarkt deels onder het oorspronkelijke gebouw gebouwd. Het plan voor dit pand voorziet in het terugbrengen van dit gebouw in zijn oorspronkelijke verschijningsvorm. Dat kan als de leegstaande supermarkt verdwijnt.

Rouveen Kaasspecialiteiten kampt met een gebrek aan kantoorruimte. De fabriek staat tegenover het kantoor, eigenlijk een oud woonhuis. Verplaatsing van het kantoor is geen optie. De grootste werkgever van Rouveen wil op  de bestaande locatie vervangende nieuwbouw realiseren. Het ontwerp past volgens de betrokkenen goed op deze historische plek. In de gevel zijn grote glasopeningen opgenomen met ruim zicht op de Diek en de fabriek. In de voor- en zijgevel zijn grote glasopeningen voorzien met houten lamellen. Met deze lamellen, die als streekeigen voor het gebied zijn aan te merken, sluit het ontwerp goed aan bij de bebouwingskarakteristieken van omliggende omgeving, vinden de plannenmakers.

Met het plan op deze historische plek van het dorp willen betrokkenen en de gemeente meerdere vliegen in één klap slaan. De Spar sloot de deuren voorgoed in 2016. Daarvoor zat er tientallen jaren op deze plek een supermarkt. Er komt op deze plek ook geen nieuwe kruidenier, mogelijk wel op een andere plek. Een ondernemer uit Ruinerwold is hiermee bezig. Handhaving van de detailhandelsbestemming van de oude Spar leidt tot langdurige leegstand en verrommeling van het dorpsaangezicht. Het is beter de boel te slopen, zo vinden gemeente en betrokkenen.

In het kantoorgebouw worden onder meer spreekkamers, een grote vergaderzaal en een paar afzonderlijke kantoren voor de directie en de directiesecretaresse gerealiseerd. Naast kantooractiviteiten is het pand bedoeld voor bijbehorende zaken, zoals het kunnen ontvangen van klanten en leveranciers. Rondom het kantoor wordt een kantoortuin aangelegd. Aan de overzijde van de steeg wordt een parkeervoorziening aangelegd met zeventien parkeerplaatsen om in de parkeerbehoefte van het kantoor te kunnen voorzien.

Lees ook: Kruidenierloos Rouveen maakt weer kans op supermarkt