Vijverhoeve in andere handen wegens omstandigheden

Foto: Streeknieuws

Zeger en Annelies Wijnands stoppen met partycentrum De Vijverhoeve op de Lichtmis. Hoofdreden is hun gehandicapte zoon Daniël. De zorg voor hem en het bedrijf zijn niet meer te combineren.

Medio oktober draagt de familie Wijnands het pand over aan de nieuwe eigenaar. Zeger, Annelies en hun vier kinderen die nu boven het bedrijf wonen, verhuizen naar Veeningen. Wat ze gaan doen, is nog niet duidelijk. Voorlopig even niks. ‘We zijn gelovig en we vertrouwen dat het goed komt. Ook hierin weten we dat we geleid worden.’

Wie de nieuwe koper wordt, willen Zeger en Annelies niet zeggen, maar het is een horecaondernemer, dat is zeker. Hij voert een stevige verbouwing door. Stoppen was een zware beslissing voor Zeger en Annelies Wijnands die sinds 2001 het bedrijf runnen. Daarvoor deden zijn ouders dat. Sjaan en Zeger senior begonnen in 1979 op deze plek met horeca. In 2001 ontstond het huidige moderne  partycentrum.

In een persoonlijk gesprek zijn de obers op de hoogte gebracht. ‘Zij hebben begrip voor de keuze om te stoppen. Zonder uitzondering hebben ze aangegeven dat ze hier tot medio oktober willen blijven werken, hoewel de meesten ook direct elders aan het werk kunnen. Daardoor kunnen de geboekte partijen en bruiloften de komende maanden doorgaan.’

Zoon Daniël, een aangenomen kind uit India, is bijna 16 jaar en verstandelijk beperkt. Hij is op een leeftijd gekomen dat er een keuze gemaakt moet worden: naar een instelling of thuis. Thuis voelt Daniël zich op zijn gemak. Hij is de laatste maanden meestal thuis te vinden en dat betekent veel werk voor het echtpaar Wijnands, dat ook nog eens zes dagen in de week tot in de kleine uurtjes het partycentrum runt. ‘Op een gegeven moment moet je kiezen tussen je gezin en je bedrijf. Die keuze is niet zo moeilijk’, zegt Zeger Wijnands.

‘Een bedrijf zoals De Vijverhoeve vergt veel tijd en aandacht. Te veel als we ook nog voor onze zoon willen zorgen.’ Vertelt Annelies.’ Bovendien maakt de regelgeving het steeds moeilijker. ‘Als we de nieuwste strenge regelgeving tot op de letter door willen voeren, moeten we er iemand bij aannemen, zo ingewikkeld wordt het. Dat kan niet en dus blijft er nog minder tijd over voor het gezin. De controleurs die wij over de vloer krijgen zeggen dat sommige regels  onuitvoerbaar zijn. Horecabedrijven zijn steeds meer afhankelijk van gedoogbeleid van ambtenaren. Dat leidt tot willekeur.’

‘We draaien nu 15 jaar in het huidige pand en dat betekent dat het bedrijf toe is aan een grondig vernieuwing. Dat vergt een forse investering. Maar dat kan alleen rendabel worden als je het bedrijf ook op zondag openstelt, want dat is tegenwoordig de topdag voor de horeca. Om principiële redenen kiezen wij hier niet voor. Ook dat is een reden om het bedrijf te verkopen.’

Lees ook: