Gemeente gaat onkruid weg laten branden met hete lucht

Foto: Donker Groen

Sinds 1 april 2016 is het in de openbare ruimte en op bedrijfsterreinen niet meer toegestaan onkruid chemisch te bestrijden. De gemeente Staphorst gaat daarom het onkruid bestrijden volgens de Hetelucht Onkruid Bestrijding (HOB) methode.

Onkruidplanten worden daarbij rondom bestookt, met turbulente hete lucht van 150 tot 180 graden. De onkruidplant raakt gestresst als gevolg van beschadigde cellen, spreekt zijn wortelreserves aan en sterft zo met wortel en al uit. Voor een goed resultaat wordt dit meerdere malen gedaan.

Door de relatief zwakke hitte is de kans op brand van bijvoorbeeld zwerfvuil nihil. Ook naastliggende planten worden niet aangetast. De firma Donkergroen gaat dit jaar de werkzaamheden uitvoeren. Daar gebruiken ze een speciale machine voor; klein, wendbaar en met een laag totaalgewicht.

In het algemeen zal het beeld iets minder netjes zijn dan momenteel gebruikelijk is. Met deze nieuwe duurzame en milieuvriendelijke methode wordt het onkruid op B-niveau onderhouden. Dit niveau houdt in dat er wel onkruid op de verharding mag staan, maar ook weer niet teveel.

Hoewel meerdere behandelingen nodig zijn, is het voordeliger dan andere niet-chemische methoden. Bijkomend positief effect is dat dit bijdraagt aan de kwaliteit van het drinkwater en dus het verlagen van de kosten van het reinigen van verontreinigd drinkwater.

Lees ook:

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen