112

Vrachtwagen met geplette auto`s kantelt bij tankstation

Een vrachtwagenchauffeur wilde even gaan tanken bij het tankstation naast de Geerligsweg. Nadat een tegenligger gepasseerd was zette hij rustig een ruime bocht in. Tot zijn ontsteltenis tuimelde de truck ter aarde.

Er is niemand gewond geraakt. Wel is er schade aan apparatuur van het tankstation, tevens is er een led-lichtmast geknakt. Het gebeuren trok veel bekijks van jong en oud. Ter hoogte van Sun Palace werd het verkeer ongeveer een half uur omgeleid via Jan Arendsland. Een deel van de combinatie blokkeerde de Oude Rijksweg.

Doordat de vrachtwagen op zijn kant lag, was de onderzijde goed te bekijken en daarmee de oorzaak. Een stabilisatiestang aan de voorste (aangedreven) achteras bleek stuk te zijn. Beladen met een container vol autowrakken werd een bocht van 180 graden ingezet. Toen traden de natuurwetten in werking. Het zwaartepunt ging zijn eigen gang.

De truck trok een aanhanger, eveneens beladen met een container. Voordat deze de bocht inging helde de truck al over en gaf deze ongetwijfeld nog een extra duw. De aanhanger werd eerst met enige moeite van de trekker losgekoppeld. Daarna kon het doorgaande verkeer om de beurt de ongevalslocatie passeren. De politie regelde het verkeer met signaallampen.

De truck is van een transportbedrijf die in opdracht rijdt van een schrootverwerker uit Zwartsluis. Zowel het transportbedrijf als de opdrachtgever kwamen met extra trucks en containers aan om de lading over te laden. Nadat de blokken schroot uit de container waren verwijderd kon de wagen overeind getrokken worden door het bergingsbedrijf.

Een monteur van electriciteitsnetwerkbedrijf Enexis was inmiddels gearriveerd om de (nog trouw brandende) lichtmast te doven. Deze knikte door het incident over de Geerligsweg. De buitendienst van de Gemeente Staphorst was ook aanwezig met een auto vol hekken, linten en pionnen. Toen de truck eindelijk overeind stond, vertrok het toegestroomde publiek.

Lees ook: