112

Passanten helpen mee schoorsteenbrandje blussen

Een schoorsteenbrandje in Rouveen bij de kruising van de Stadsweg met de Oude Rijksweg. Met hulp van een passant was het brandje al geblust voordat de brandweer arriveerde. De bewoners zijn geen enkel moment in gevaar geweest.

De houtkachel was tegen het eind van de middag opgestookt. Moeder de vrouw was bezig met de maaltijdbereiding. De heer des huizes was zich aan het afspoelen na een hardloopsessie toen de rookmelders afgingen.

Twee passanten kwamen ondertussen ook in actie. Een vrouw om aan de bewoners het gevaar te melden.  Om 17:14 uur werd deze als woningbrand gemeld aan de Oude Rijksweg 468b in Rouveen, betreffende de schoorsteen.

Via de meldkamer kregen de bewoners de tip om zand en zout als blusmiddelen toe te passen. De andere passant, een man ging het dak op. Hij werd daarbij geassisteerd door een inmiddels gearriveerde zoon, nog gehuld in motorcrosspak.

Er ging zout in de schoorsteen, en diverse scheppen zand in de kachel. Daarmee was het gevaar geweken. De inmiddels gearriveerde brandweer wilde ter controle de schoorsteen vegen. Dat ging niet van een leien dakje. De kogel zakte niet helemaal naar beneden.

De inmiddels schone en droge bewoner verklaarde dat hij de schoorsteen rond de Kerstdagen nog succesvol geveegd had. Het was hem niet helder waarom het de brandweer niet lukte. Wat er dan precies brandde was hem dan ook een raadsel.

Lees ook: