112

Kijkje in bedrijfshal Huhtamaki waar grote brand woedde

Gisteravond woedde er een grote brand in het gezamenlijke bedrijfspand van Huhtamaki, Leo Reitsma en Gero Recycling aan de Industrieweg in Staphorst. Het stinkt enorm rondom het gebouw maar de schade aan het gebouw valt op het oog mee.

We namen even een kijkje. Een medewerker gaf ons een kleine rondleiding en gaf nadere uitleg. Medewerkers van het bedrijf Polygon kwamen in opdracht van Salvage metingen doen naar HCL. Het pand is wonderwel nog grotendeels intact. De constructie is niet aangetast. Op één plek is het dak wel behoorlijk beschadigd door de vlammenzee.

Het vuur is waarschijnlijk ontstaan onderin de grote sorteermachine, zie foto’s en video. Juist boven deze sorteermachine zat een strook lichtkoepels waardoor de vlammen naar buiten sloegen. Deze sorteermachine voor de scheiding van papier en karton was eerder die dag nog gebruikt. De machine is afgeschreven en is rijp voor de schroothoop.

Alle regenpijpen en brandmeldslangen zijn deels gesmolten en naar beneden gestort. Het laatste geldt ook voor vele metalen ventilatiepijpen. Papieren balen die vlam hadden gevat zijn vanmorgen uit elkaar getrokken door een shovel en afgeblust door de brandweer. Buiten ligt het samen op een grote hoop met de papiermassa uit te lekken.

HCL staat voor hydrochloride oftewel zoutzuur. Deze stof ontstaat als bij een brand weekmakers uit kunststof vrijkomen. Als die weekmakers in aanraking komen met vocht of water ontstaat HCL. HCL heeft de nare eigenschap om niet bewerkte metalen aan te tasten. Dat gebeurt niet onmiddellijk, maar op de lange termijn door roesten of oxideren.

De schade na een verwoestende brand is meer dan een miljoen euro, maar wat er ook gebeurt, papierrecyclingbedrijf Huhtamaki Paper Recycling blijft in Staphorst. Dat zegt directeur Jacob Cats tegen De Stentor. “We hebben geen flauw idee hoe de vuurzee is ontstaan”, zegt directeur Cats. “Papier is geen hooi. Broei kan niet. Papier gaat niet vanzelf branden.”

Lees ook: