Koninklijke onderscheiding twee leden Reddingsbrigade

Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander heeft de heer K. Tiemens en mevrouw H. Dunnink-Compager uit Staphorst benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Beiden zijn jarenlang als vrijwilliger actief geweest bij de Reddingsbrigade Staphorst.

Het 35-jarig jubileumfeest van de Reddingsbrigade Staphorst op woensdag 30 september 2015 is aangegrepen om Klaas Tiemens en Anneke Dunnink in het zonnetje te zetten. Na het jubileumfeest werden Klaas en Anneke – dachten ze – meegenomen naar de buitenaccommodatie voor een kaderborrel ter ere van hun afscheid. Deze buitenaccommodatie was echter gevuld met familie en vrienden en de burgemeester. De nieuwe burgemeester, Theo Segers, mocht beide vrijwilligers in opdracht van koning Willem-Alexander benoemen tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Klaas en Anneke zijn al vele jaren in veel verschillende functies actief voor de Reddingsbrigade.
Anneke is al vanaf de oprichting betrokken bij de Reddingsbrigade, als kaderlid en bestuurslid. Naast het lesgeven in zwemmend redden heeft ze aan diverse activiteiten haar bijdrage geleverd. Speaker, tijdwaarnemer, ploegleider, niets was Anneke teveel. Daarnaast heeft ze 12 jaar lang in het bestuur gezeten, waarvan vijf jaar als voorzitter. Naast deze zaken is Anneke ook al 20 jaar vrijwilligster bij Philadephia Zorg in Staphorst.

Klaas is net niet vanaf de oprichting betrokken bij de Reddingsbrigade. Na 34 jaar kader, waarvan 13 jaar penningmeester en 14 jaar voorzitter stopt Klaas ermee. Klaas is vooral bekend als enthousiaste gangmaker. Tevens gaf hij theorielessen, was (en is) hij vertrouwenspersoon, zat hij in de technisch commissie en was hij wedstrijd- en examen official. Hiernaast zit Klaas ook alweer 6 jaar in het Stichting Bestuur Zwembad Staphorst, is hij diaken bij de Hervormde kerkgemeente de Rank en is hij actief met oude trekkers.

Burgemeester T.C. Segers reikte de bij de onderscheiding behorende versierselen uit tijdens de viering van het 35-jarig bestaan van de Reddingsbrigade op woensdag 30 september.

De heer K. (Klaas) Tiemens

Klaas Tiemens heeft zich in de afgelopen 34 jaar op verschillende manieren geheel belangeloos verdienstelijk gemaakt voor de RBS.

 • Hij was 34 jaar kaderlid. Naast de kerntaak, het geven van les aan kinderen in zwemmend redden en het verzorgen van theorielessen, verleende hij bij tal van activiteiten hand- en spandiensten. Ook is hij actief geweest als lid van de technische commissie, vertrouwenspersoon en wedstrijdofficial.
 • Hij had 27 jaar zitting in het dagelijks bestuur, eerst als penningmeester en de laatste 14 jaar als voorzitter.
 • Gedurende 30 jaar was hij examinator bij reddingsbrigades in de (wijde) regio.

In april 2015 heeft Klaas Tiemens afscheid genomen als bestuurs- en kaderlid van de RBS.

Overige verdiensten

 • Zwembad de Broene ‘Eugte te Staphorst: sinds 2000 is Klaas Tiemens medeorganisator van het jaarlijkse uitje van de groep Aangepast Zwemonderwijs (mensen met een beperking) en sinds 2009 is hij bestuurslid van de Stichting Zwembad de Broene ‘Eugte.
 • Oude Trekker Club Staphorst: sinds 1999 is hij lid van deze club die één keer per jaar een dag organiseert voor liefhebbers van tractoren en stationaire motoren.
 • Hervormde Gemeente De Rank te Staphorst: van 2010 tot 2013 was hij lid van de Commissie Liturgie & Eredienst en sinds 2011 is hij diaken.

Mevrouw H. (Anneke) Dunnink-Compagner

Anneke Dunnink heeft afgelopen zomer afscheid genomen als kaderlid van de RBS. Zij was vrijwilligster vanaf het eerste uur. Ze heeft de volgende activiteiten ontplooid:

 • 35 jaar was ze kaderlid. Naast de kerntaak, het geven van les aan kinderen in zwemmend redden, verzorgde ze de indeling van de groepen en de aanmelding van nieuwe leden. Ook trad ze bij wedstrijden op als speaker, klokker en ploegleider. Daarnaast is ze actief geweest als vertrouwenspersoon en ondersteunde ze diverse activiteiten die in het zwembad georganiseerd werden, zoals de Zwem4daagse en marathons, waar ze jarenlang de catering verzorgde.
 • Ze had 12 jaar zitting in het bestuur, waarvan een 5-tal jaren als voorzitter.
 • Gedurende 27 jaar was ze examinator bij reddingsbrigades in de (wijde) regio.

Overige verdiensten

 • Zwembad de Broene ‘Eugte te Staphorst: sinds 1998 begeleidt Anneke Dunnink wekelijks de groep Aangepast Zwemonderwijs (mensen met een beperking) bij het zwemmen. Sinds 2000 is zij medeorganisator van het jaarlijkse uitje van deze groep.
 • Stichting Philadelphia Zorg: sinds 1997 is Anneke Dunnink vrijwilligster bij de locatie Staphorst van deze stichting.

Lees ook:

Reacties

gallery
6275
Onderscheiding twee leden Reddingsbrigade
Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander heeft de heer K. Tiemens en mevrouw H. Dunnink-Compager uit Staphorst
https://staphorst.nieuws.nl/sport/6275/koninklijke-onderscheiding-twee-leden-reddingsbrigade/
2015-10-02T13:25:16+02:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/315/2015/10/02132000/150930-35-jaar-RBS-083.jpg
burgemeester, lintjesregen, reddingsbrigade
Sport