Herkansing Balloonfair 2019 op laatste zomerdag glansrijk

Op vrijdag 20 september 2019 was de inhaaldag voor de passagiers die tijdens de Balloonfair Staphorst niet konden opstijgen. Om 12.00 uur kreeg de organisatie groen licht. De eerste van de 17 luchtballonnen steeg even voor 18.00 uur op. Daarna volgden de anderen in een vlot tempo. De vluchtleider holde soms tussen de manden heen en weer om het vertreksein te geven.

Omdat het inmiddels later in het jaar is, gaat de zon eerder onder waardoor er vroeger op de avond opgestegen moet worden. Tegen zonsondergang gaat de wind vaak liggen en dat is ideaal bij de landing. Deze avond waren er naast het opstijgen van de luchtballonnen geen andere activiteiten. Op de dijk aan de westkant van de schaatsbaan stonden veel toeschouwers en achterblijvers.

De spreker van de avond gaf ondertussen allerlei toelichting en uitleg over het ballonvaren. Van de Wet van Archimedes tot trucjes van piloten om al springende de liftkracht aan te voelen. Om 18:45 was het veld weer leeg. De luchtvaartuigen vertrokken allemaal in de richting van Hasselt, de meesten zijn naar verluidt geland in de polder van Mastenbroek.

Geert Kleis was er ook met zijn camera, hij maakte deze serie van 107 foto’s. De luchtballon van Stichting Onze Ballon had de vaart al eerder ingehaald. Deze is op 3 augustus 2019 opgestegen vanaf het hetzelfde grasveld achter de manege. Met daarin, naast het ballonteam, acht passagiers (vier kinderen en hun begeleiders). Die zijn toen weer veilig geland in Nieuwleusen.

Lees ook: Heteluchtballonnen koud aan de grond bij Balloonfair 2019 (video)