Heteluchtballonnen koud aan de grond bij Balloonfair 2019

Vooraf waren er twijfels inzake de weersomstandigheden op 12 juli 2019, op de dag zelf kwam er om 11 uur toch groen licht. Er zouden ’s middags nog buien overtrekken maar die zouden aan het begin van de avond weg zijn. Het leek daarom te gaan lukken. Tot er boven Friesland nieuwe buien op de radar verschenen…

De dreiging hing vooral letterlijk een beetje in de lucht. Kan het wel kan het niet? Het oprijden van de ballonteams was al bijna een kwartier later dan gepland. Er zouden 28 heteluchtballonnen opstijgen (er geldt om organisatorische redenen een maximum van 35). De organisatie bleef positief gestemd. Het programma werd vervolgd.

De openingshandeling was het aanzetten van de ventilator onder twee opblaasbare buizen van dundoek, geel met blauwe letters van VV Staphorst. Deze werd verricht door wethouder Alwin Mussche namens de gemeente, en oud-burgemeester Joop Alssema als voorzitter van de Ondernemersvereniging Staphorst-Rouveen (OSR).

Om de ontwikkeling de genoemde buien beter te kunnen volgen werd er even afgewacht. Om 20:15 uur zou de volgende briefing volgen (de tijd waarop volgens de planning de eerste ballon zou opstijgen). Rond die tijd werd er echter nog koortsachtig overlegd. Men was er met de weersdeskundigen en piloten nog niet uit.

Na ampel beraad was de voorlopige conclusie dat enkele teams zich zouden voorbereiden om op die manier meteen op te kunnen stijgen als het sein veilig gegeven zou worden. Hoe later het op de avond wordt, hoe minder tijd er ook is om te varen. Voor zonsondergang wil men weer geland zijn, en toch lang genoeg in de lucht zijn.

Om 20:45 uur kwam het hoge woord eruit. Het hoofdonderdeel van het festijn kon helaas niet doorgaan vanweg het weer. De nevenactiviteiten en het tussenprogramma gingen wel door. De nightglow werd naar voren gehaald. De ‘Hangaar 46’ voor sponsors en VIP’s in de hoek van het opstijgterrein bleef in bedrijf.

De twee opgerichte ballonnen, die even eerder plotseling vervaarlijk heen en zwiepten, zegen even later neer. Enkele regendruppels vielen neer. Het overgrote deel van het publiek droop af. Even later werd bekendgemaakt dat het opstijgen op de reserve-datum op zaterdag 13 juli 2019 ook niet haalbaar zou zijn vanwege het weer.

De deelnemers zullen op een ander moment hun ballonvaart kunnen maken. Dit wordt met iedereen apart afgesproken.  De helicoptervluchten werden nog tot kwart voor acht ’s avonds uitgevoerd. Dit moest ook afgelopen zijn voordat de heteluchtballonnen zouden kunnen vertrekken. Volgend jaar een nieuwe kans voor het publiek.

Lees ook: Helicoptervluchten populair op Balloonfair Staphorst 2019 (video)