Bouwhek zwaait open voor vijfde Huttendorp Rouveen

Bert Veldman geniet er elke keer van als hij om 9 uur het hek open doet. “Het lijkt net een kudde pinken die het weiland in mogen. Prachtig om te zien”. Op één na ( “Die sliep nog”) waren alle 179 ingeschreven kinderen aanwezig. De kinderen krijgen een oranje pet met wit front met daarop een opspeld-button en een bidon.

Het parkeerterrein bij SC Rouveen is afgezet met bouwhekken. Aan de achterkant is een doorvoeropening voor het houten bouwmateriaal. Twee mannen regelen de uitgifte. Langs de Korte Kerkweg kijken groepjes ouders en belangstellenden naar de bouw van de 32 geplande hutten. Een moeder staat voor het eerst bij de spijkeruitgifte. Als er een jongen om langere spijkers vraagt blijkt bij nadere beschouwing dat er inderdaad twee soorten in de dozen op de tafel staan. Er zijn draadnagels van 3.0x65mm en langere, iets dikkere van 3.5x80mm (en ook 2.7x55mm).

Twee meisjes staan wat mismoedig bij hun startpallet; dit grote exemplaar heeft slappe verende ‘planken’ van plaatmateriaal. Om hen heen zien ze daarentegen wel stevigere fundamenten liggen. Het is natuurlijk allemaal geen standaardmateriaal van topkwaliteit. Het wordt in de meeste gevallen gratis of goedkoper aangeboden. Misschien dat ze nieuwe kunnen halen bij de palletuitgifte? Groep 5 had dit jaar een startpallet met een dichte bodemplaat. Ook kreeg deze jongste deelnemersgroep gereedschap via de organisatie in een zwarte emmer.

Na 5 jaar als voorzitter maakt Bert Veldman plaats voor een opvolger. Ook enkele anderen nemen afscheid. Er is dus nieuwe instroom nodig. Het comité bestaat uit 10 leden, evenwichtig verdeeld over de kerkelijke stromingen in Rouveen. De kinderen komen van twee christelijke basisscholen; De Triangel (Hervormd) en De Levensboom (Gereformeerd). Ook wordt gelet op de verdeling tussen beide geslachten. Daarnaast zijn er vele vrijwilligers actief, in die hoedanigheid ziet Veldman zich bij gezondheid nog wel eens terugkomen.

Vanmiddag, 21 augustus 2019 om 14.00 uur wordt de burgemeester van Huttendorp Rouveen 2019 benoemd.

Lees ook: Ruim 150 kinderen bouwen Huttendorp Rouveen 2018 (video)