Buitelende schoolmeesters en -kinderen in waterloopballen

Spektakel in het zwembad op donderdagmiddag. De nieuwe stormbaan werd in gebruik genomen en vier drijvende cilinders. Eerst werd het totale sponsorbedrag bekendgemaakt. Twee waterloopballen werden uitgeprobeerd.

Meteen werd daarmee ook duidelijk dat deze twee doorzichtige plastic opblaasballen een duistere kant hebben. Ze moeten constant bewaakt worden door een deskundige die de drijflijn vasthoudt. Dat zou meteen twee personeelsleden extra op de loonlijst betekenen.

De stormbaan is grotendeels met sponsorgeld betaald. De opbrengst van de sponsoractie werd hier ook bekendgemaakt; maar liefst 3656 euro. Het zwembad heeft op haar beurt in lijn met het oorspronkelijke idee twee waterloopballen voor één middag gehuurd.

Onder meer deze bedrijven droegen bij: Autobedrijf Stapel, Bisschop Tapijt, Boertjes Makelaardij, Boer Staphorst, Boessenkool Computers, Coster Keukens, Dons en Troost, Juwelier Dekker, Meesters TweewielersVeijer VerhuizingenVerscentrum Staphorst en vele nog-niet-adverteerders.

Ook diverse particuliere personen trokken de portemonee: Alie Schra, Arjen Ubak, Oma Ubak, de oma van Kristél, B. Mussche en een bijdrage ‘via Niels’ en anderen. De bijdrage van de gemeente was 750 euro. De stormbaan kostte 4100 euro. Van het overige geld werden vier drijvende cilinders aangeschaft. Twee rode en twee blauwe.

De burgemeester was wegens prive-verplichtingen (het bijwonen van een begrafenis) verhinderd om aanwezig te zijn. (’s avonds was hij wel weer terug bij het afscheid van brandweerman Jouk Boer). Ook een van de drie wethouders konden (of durfden?) niet te komen.

Jan Kuijers, directeur van de school trok daarom monter de schoenen uit. Op blote voeten met kleren aan in de droge bal. Meester Van Arnhem zou sowieso in het ronde plastic gevaarte stappen, daarom ging hij het eerst. Dat viel wel, maar niet mee. Zie bovenstaande video.

Het verblijf in de water én luchtdichte bal mag maximaal 5 minuten duren. Ze worden elke keer opnieuw gevuld met lucht uit een electrische bladblazer. Dit nadat de deelnemer is ingestapt en het speeltuig is dichtgeritst. Een omstandig ritueel. De meesters kregen twee minuten, de kinderen één minuut.

“Het was al heel lang onze wens om een stormbaan aan te schaffen, echt fantastisch dat dit nu zo is gelukt” zegt Evert Slager, voorzitter Stichting Zwembad Staphorst. In de schoolvakantie zal de stormbaan in het zwembad liggen en daarmee krijgt het recreatief zwemmen een flinke oppepper.

Lees ook: