Ballonnen, wensen en vaderlandse liederen zingen in 2018

Dit jaar was de aubade ter gelegenheid van de 51e verjaardag van koning Willem-Alexander op een andere plek op het marktplein. Het podium was voor de ballonnenvrachtwagen van Veijer Verhuizingen in de hoek dichtbij het oorlogsmonument.

Burgemeester en wethouders inclusief aanhang namen plaats op het podium, evenals de gisteren gedecoreerde IJhorsters, Nanny Zwolle en Berend Paarhuis. In Rouveen was even eerder aandacht geweest voor de andere twee van de in totaal vier onderscheiden burgers.

Terwijl de laatste ballonnen werden uitgereikt, kwam het inmiddels vanuit Rouveen gearriveerde muziekcorps het marktplein in Staphorst opmarcheren.Fractievoorzitter en kandidaat-wethouder Lucas Mulder hield bereidwillig een rood-wit afzetlint omhoog zodat de blazers en slagwerkers hun standplek konden bereiken.

Jan Carlo Bos hield een welkomsttoespraak met een enigzins haperende geluidsinstallatie. Verschillende luidsprekers gaven lang niet altijd geluid. De technische man hadden we even daarvoor al met de handen in het spreekwoordelijke haar aangetroffen. Thuis wel, maar het werkte op locatie niet goed.

De toespraak van de burgemeester in Staphorst bevatte veel zelfde elementen als die even eerder in Rouveen. Segers is geschrokken van het gevoel van eenzaamheid onder mensen, ook in de gemeente Staphorst (41% voelt zich vaak eenzaam volgens een recent onderzoek). Hij riep op tot samen leven.

Honderden oranje, rode, witte en blauwe ballonnen kozen het luchtruim na een massaal aftellen vanaf 10, gevolgd door een driewerf hoera voor onze koning. Gevolgd door de twee bekende coupletten van onze nationale hymne. Even later werden nog enkele vaderlandse liederen gezongen.

O, dierbaar plekje grond waar eens mijn wieg op stond

Ferme jongens, stoere knapen, foei hoe suffend sta je daar

Waar de blanke top der duinen, schittert in de zonnegloed

Fotograaf Henk Jonkvorst: Hossen & SpringenKinderspelen

Geert Kleis Fotografie: Koningsdag Staphorst (foto’s)

Admiraal: Aubade Koningsdag Staphorst 2018 (video)

Lees ook: