Fietsen met paraplu in de regen kan erg gevaarlijk zijn

Foto: Screenshot Dumpert

In deze tijd van het jaar valt er vaak veel regen. Dat is vervelend vooral als je op de fiets moet. Wat je vaak ziet is dat er dan met een paraplu in de hand wordt gefietst. Wist u dat dit gevaren oplevert? Drie voorbeelden (video):

Het is aan te raden om in plaats van een paraplu, met regenkleding te fietsen. Een paraplu neemt vaak het zicht voor je op de weg grotendeels weg. Het is daarnaast onmogelijk om je hand uit te steken om richting aan te geven of je fietsbel te gebruiken. Ook kun je niet goed remmen als je een fiets hebt met handremmen. Bij een plotselinge windvlaag ben je kwetsbaar en door het natte wegdek is de kans op vallen ook groter.

Is het verboden?

Nee, volgens de wet niet. Er is geen specifieke wet in Nederland die zegt dat fietsen niet is toegestaan. Wel is er een zogenaamd kapstokartikel, artikel 5 van de Weegenverkeerswet, dat zegt dat het verboden is je dusdanig te gedragen dat je gevaar of hinder op de weg wordt of kan worden veroorzaakt. Je kunt dus op die manier wel in overtreding zijn met een paraplu.

Alleen maar nadelen?

Het fietsen met een paraplu kent eigenlijk alleen maar nadelen. Je ziet weinig, de enorme luchtweerstand, de wind die de paraplu sloopt en je broek wordt nog steeds nat. Dit komt doordat we de paraplu gebruiken op dezelfde manier als we er mee lopen. Dat kan eigenlijk niet, want de omstandigheden op een fiets verschillen aanzienlijk en daar is een paraplu ook niet voor gemaakt.

Kijk over de paraplu heen!

Dit betekent dat je de paraplu over je stuur heen legt en zorgt dat je er volledig overheen kunt kijken. Het enige nadeel is dat je hoofd wel nat wordt. Verder alleen maar voordelen. Op deze manier heb je volledig zicht op de weg, je lijf blijft mooi droog en je hebt minder last van de wind. Je vangt nog steeds wel wind, maar die sleurt je paraplu niet meer mee, want je hebt volledige controle.

Lees ook:

Reacties

article
26458
Fietsen met paraplu kan erg gevaarlijk zijn
In deze tijd van het jaar valt er vaak veel regen. Dat is vervelend vooral
https://staphorst.nieuws.nl/sport/26458/fietsen-paraplu-regen-erg-gevaarlijk/
2017-11-28T16:20:00+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/315/2017/11/28155033/paraplu-regen-screenshot.jpg
Sport