Fietstocht Horstheim 2017 via de Lankhorst en het Schot

In tegenstelling tot veler verwachting was het nagenoeg volledig droog tijdens de jaarlijkse fietstocht vanaf Horstheim, ten bate van de Stichting Adullam voor gehandicaptenzorg. Ook de temperatuur was aangenaam.

De organisatie telde zo’n 150 deelnemers. De helft van wat de laatste jaren gebruikelijk was. Volgens Jan Hattem, de oud-voorzitter van het organiserend comité, valt vaak ’s morgens de beslissing om al dan niet mee te doen. Vanmorgen regende het regelmatig. Met name mensen van elders lieten het deze keer afweten.

Voor de kinderen was er een speeltuintje bij de eerste stopplaats aan de Schotsweg 1, bij Mussche vakantiehuisjes. Daar was tevens de splitsing tussen de 26 of 40 kilometer route. De 40 kilometer route liep via Oud-Avereest en De Haar helemaal om het Westerhuizingerveld heen. Bij Kievitshaar kwamen de fietsers weer samen.

Bij het gebouw van staatsbosbeheer aan de Vijverweg was de tweede stop. Ook daar was drinken maar ook ijs te verkrijgen. Daar was tevens een springkussen, op druk gehouden door een ventilator die daarmee iets van de bosstilte wegnam. Bij het te koop staand huis er tegenover liep een koppeltje kippen met een haan.

Via de Kampweg kwamen de fietsers uit het bos tevoorschijn. Twee verkeersregelaars hielden hierbij de wacht en gaven aanwijzingen. Eenmaal terug bij DAC Horstheim kon binnen uitgerust worden. Daar was een verkooptafel met brood. Buiten onder een geel tentdak werd ter plaatse vis gebakken en dat vond gretig aftrek.

De vishandelaar had 22 kilo kibbeling meegenomen uit Urk.  tegen kwart voor vijf was hij helemaal door zijn voorraad heen. De kibbeling is gemaakt van vis uit de Grote Oceaan, dat wordt al op de wateren diepgevroren en vervolgens naar Europa vervoerd. Het is beslist geen kweekvis, dat is een principiële keuze van de handelaar.

Lees ook: